Trump rekao da će se sastati s iranskim čelnicima "kad god budu htjeli"

Radiosarajevo.ba
Trump rekao da će se sastati s iranskim čelnicima "kad god budu htjeli"
FOTO: EPA / Donald Trump
Donald Trump je u ponedjeljak rekao da će se sastati s iranskim čelnicima "kad god budu htjeli" i "bez ikakvih preduslova".

"Ne znam jesu li spremni", rekao je američki predsjednik odgovarajući na pitanje o eventualnom susretu s iranskim kolegom Hasanom Rohanijem.

Trump i Rouhani prijete jedan drugom ratom

"Mislim da će se htjeti sastati sa mnom, ja sam spreman na susret s njima kad god budu htjeli", dodao je na konferenciji u Bijeloj kući koju je održao zajedno s italijanskim premijerom Giuseppeom Conteom.

Trump je u maju objavio da se SAD povlače iz međunarodnog ugovora zaključenog 2015. koji bi trebao spriječiti Iran da proizvede atomsku bombu, ocijenivši ga odveć popustljivim prema Iranu. 

U istoj je prilici ponovo uveo sve sankcije koje su bile ukinute na temelju tog ugovora, što bi moglo imati loše posljedice za mnoge europske kompanije koje su nakon toga ulagale u Iranu i koje sada moraju otići ako ne žele biti izložene američkim kaznenim mjerama.

Washington zamjera Teheranu njegovu "destabilizacijsku" ulogu na Bliskom istoku i načinio je popis dvanaest strogih uvjeta za novi nuklearni dogovor s Iranom.

Između iranskih i američkih vlasti prošlog su tjedna napetosti porasle.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije