Trump i Rouhani prijete jedan drugom ratom

Radiosarajevo.ba
Trump i Rouhani prijete jedan drugom ratom
Iranski predsjednik Hassan Rouhani upozorio je u nedjelju Sjedinjene Američke Države (SAD) da ne ulaze u konflikt sa Iranom, navodeći da bi SAD trebale izbjeći svaki pokušaj ekonomskog rata sa Islamskom republikom Iran.

Amerikanci bi trebali dobro naučiti da je mir sa Iranom majka svakog mira i da je rat sa Iranom majka svih ratova”, poručio je Rouhani na sastanku sa iranskom diplomatskom misijom u stranim zemljama, prenosi Press TV.

S obzirom na to da je predsjednik SAD-a Donald Trump odlučio povući se iz historijskog sporazuma sa Iranom 8. maja ove godine, SAD se sada zalažu za ponovno uvođenje sankcija Iranu, kao i za kažnjavanje svih kompanija i država koje posluju sa Islamskom republikom Iran.

Bijela kuća objavila je da bi to dovelo do potpunog gašenja prodaje iranske nafte.

Zvaničnici Irana opisali su potez SAD-a kao ekonomski rat.

Rouhani je kazao da će takve prijetnje protiv Irana imati velike posljedice.

Prijetnje samo više ujedinjuju nas”, rekao je Rouhani aludirajući na “siguran poraz Amerike”.

“To će nas malo koštati ali dugoročno imat ćemo ogromne koristi”, dodao je.

Predsjednik Islamske republike Iran podcrtao je da “posljednja zavjera SAD-a” je pokušaj da se iranski narod pokori i potčini SAD-u.

Vi dobro znate da je Iranska nacija časna i da se nikada nikome u svojoj historiji nije pokorila, pa neće ni vama”, rekao je Rouhani.

Nadalje je poručio da ako Iran ne bude mogao prodati naftu niko sa Bliskog istoka također neće moći prodati svoju naftu.

Zaprijetio je Trumpu: “Gospodine Trump ne vucite lava za rep, žažalit ćete dobro”.

Nije se dugo čekalo na reakciju Donalda Trumpa koji je preko Twittera zaprijetio ratom Iranu: “Nikada da niste zaprijetili SAD-u ili ćete imati takve posljedice koje je samo nekolicina doživjela u ljudskoj historiji. Nismo više država koja će mirno posmatrati važe pogane riječi o nasilju i smrti. Budite oprezni!”.


Trumpov tweet došao je odmah nakon što je ministar vanjskih poslova SAD-a Mike Pompeo održao govor protiv iranskih lidera optužujući vjerske vođe da vladaju zemljom, koristeći njena bogatstva da se obogate i da finansiraju terorizam na štetu običnog čovjeka.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije