Trump i Biden u posljednjoj debati: Razmjena "vatre" o korupciji, koroni, porezima...

1
Radiosarajevo.ba
Trump i Biden u posljednjoj debati: Razmjena "vatre" o korupciji, koroni, porezima...
Foto: EPA-EFE / S debate

Donald Trump i Joe Biden sukobili su se u četvrtak oko načina upravljanja američkom pandemijom koronavirusa i rasnim pitanjima u zemlji i razmijenili navode o korupciji na posljednjoj predsjedničkoj raspravi, dvanaest dana prije izbora.

Kako bi se izbjegao kaos prve rasprave održane krajem septembra, kada je često bilo nemoguće čuti što kandidati govore od upada, ovog puta mikrofoni su isključeni kako bi svaki od njih mogao razgovarati dvije minute o svakoj novoj temi. ponovo uključen.

No, činilo se i da je ton američkog predsjednika Trumpa ovaj put bio suzdržaniji nego u prvoj raspravi kada ju je neprestano prekidao i kada su oba kandidata razmijenili brojne lične uvrede, piše Jutarnji list. 

Demokratski kandidat Biden, bivši potpredsjednik Barack Obama, ponovio je kritike na način na koji Trump upravlja pandemijom koronavirusa, dok je aktualni republikanski predsjednik ponovio optužbe protiv Bidena i njegove porodice.

Debata na Univerzitetu Belmont u Nashvilleu bila je posljednja velika prilika za predsjednika da sustigne Bidena s birališta, 12 dana prije izbora.

Biden je optužio Trumpa da je odgovoran za žrtve covid-19.

"Neko ko je odgovoran za toliko smrtnih slučajeva ne bi smio ostati predsjednik Sjedinjenih Država", rekao je Biden. "Završit ću s tim."

Trump je branio svoje upravljanje koronskom krizom, tvrdeći da je najgore prošlo. "Dolazi nam cjepivo, spremno je, bit će distribuirano u sljedećih nekoliko tjedana." Biden je rekao da je Amerika pred "mračnom zimom".

Na pitanje Bajdena da preuzme odgovornost za situaciju, Trump je odgovorio:

"Preuzimam punu odgovornost. Nisam ja kriv što je došao ovdje, već je kriva Kina", rekao je, misleći na virus.

Optužbe za korupciju i porezi

Nakon prve serije pitanja o koronavirusu, ubrzo je nastavljena razmjena vatre oko toga koji je kandidat imao ilegalne veze sa stranim zemljama.

Trump je ponovio optužbe da Biden i njegov sin Hunter posluju s Kinom i Ukrajinom, te pozvao svog protivnika da razjasni navode o korupciji.

"Joe, mislim da Amerikancima duguješ objašnjenje", inzistirao je predsjednik koji je posljednjih dana pojačao lične napade na svog protivnika, nazivajući porodicu Biden "zločinačkim poduhvatom".

Biden je odgovorio na napade koji su uključivali njegovog sina rekavši da nikada nije uzeo novac ni od jedne strane vlade, da njegovog sina nije plaćala Kina i da niko od njih nije učinio ništa loše u vezi s Ukrajinom.

S debate  - undefined

Foto: EPA-EFE: S debate

Biden je napao Trumpa zbog Kine. New York Times je ranije ove sedmice napisao o Trumpovim poslovnim i financijskim vezama s Kinom.

“Saznali smo da je ova predsjednica platila 50 puta više poreza u Kini, ima tajni bankovni račun u Kini i kaže da joj uzimam novac. Nisam uzeo nijedan peni ni iz jedne zemlje ", rekao je Biden,

"Jedina osoba koja je zarađivala u Kini je on," dodao je. "Ne poslujem s Kinom, ne poslujem s Ukrajinom, ne poslujem s Rusijom."

Pitanje poreza

Potom je nastavio protunapad - podsjetio je Trumpa da nikada nije objavio porezne prijave. „Šta kriješ?“ Pitao je.

Trump je više puta rekao da je preplatio porez, nakon što su se pojavili navodi da godinama nije plaćao porez ili da je platio zanemariv iznos.

Govoreći o miješanju u američke izbore, Biden je rekao da će to platiti strane zemlje.

"Svaka zemlja koja se umiješa platit će to", rekao je, nakon što je imenovao Rusiju, Kinu i Iran.

Dolijevanje ulja na vatru

U vrlo žustroj razmjeni mišljenja o rasnim pitanjima, Biden je rekao Trumpu da "doda ulje u svaku rasnu vatru".

"Ja sam najmanji rasist od svih ovdje, za crnce sam učinio više od svih od Abrahama Lincolna", rekao je Trump. Biden je uzvratio rekavši da je Trump bio među onim američkim "predsjednicima koji su bili najveći rasisti u modernoj povijesti".

Trump je tada istakao da Biden podržava zakone koji su doveli do većih stopa pritvora, posebno za Afroamerikance.

Biden je priznao da je pogriješio kada je u prošlosti podržavao takve zakone i rekao da će se zalagati za ukidanje zatvorskih kazni za sitne prekršaje i koncentrirati se na rehabilitaciju takvih osoba.

Također su se sukobili oko zdravstvene zaštite, pitanja koje jako brine američke glasače. Trump je rekao da je uspješno ukinuo ključne odredbe zdravstvene reforme koja je donesena za vrijeme predsjednika Baracka Obame.

Devedesetominutnom debatom moderirala je Kristen Welker, reporterka Bijele kuće NBC-a. Iako se prije rasprave žalio da će je ona voditi jer je tvrdio da je bila pristrana, Trump ju je sada pohvalio što se sjajno snašla.

Na debati je bilo oko 200 ljudi kojima je izmjerena temperatura prije ulaska i svi su morali nositi masku tokom predsjedničke rasprave.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije