Biden potvrdio prijateljstvo s našom zemljom: Uvijek ću podržati BiH

3
Radiosarajevo.ba
Biden potvrdio prijateljstvo s našom zemljom: Uvijek ću podržati BiH
Foto: EPA-EFE / Joe Biden

Američki predjednički kandidat Joe Biden dokazani je prijatelj Bosne i Hervegovine. 

Nedavno se na društvenim mrežama se proširio snimak govora Joe Biden 1994. godine o Bosni i Hercegovini u Američkom kongresu. Biden je tada bio na funkciji demokratskog senatora.

Bosanci znaju gdje hoće da budu. Oni hoće da budu slobodni. Oni će se boriti za sebe! Sve što su ikada tražili jeste: “Podignite embargo!” Premijer Haris Silajdžić je došao nakon moje prve posjete Bosni, upitao sam ga u mom uredu sa 12 mojih kolega, svi dobri muškarci i žene su došli, demokrate i republikanci, jer se tada pričalo, znate, ako podignete embargo samo ćete pogoršati stanje tim jadnim ljudima, više ljudi će biti ubijeno! Jedan od mojih kolega, veoma važan za vanjsku politiku okupio je moje republikanske i demokratske kolege za moj konferencijski stol i kazali su istu tu stvar Silajdžiću", govorio je Biden.

Biden je nastavio u Američkom kongresu govorio u istom tonu.

"Dva posljednja balkanska rata su tek okončana onda kada su sve strane zaključile da ne mogu postignuti ništa više na terenu nego što mogu postignuti za mirovnim stolom. Ako smo mislili da imamo moralni i nacionalni interes u povratu Emira Kuvajta na tron, vraćanju na prijesto Emira Kuvajta!? Bog mu dušu blagoslovio! Poslali smo 500 hiljada vojnika! Recite mi zašto nemamo moralnog interesa u zaustavljanju onog što je međunarodna agresija od strane Srbije koja je prešla rijeku Drinu u zemlju priznatu od UN-a i učestvuje i raspiruje genocid...”, kazao je Biden, a njegov govor iz 1994. postao viralan proteklih dana.

Njegove veze s našom zemljom ponoco su aktuelizirane danas, nakon što se u javnosti  pojavio dokument "Vizija Joe Bidena za prijateljstvo s Bosnom i Hercegovinom". 

Vizija Joe Bidena za prijateljstvo s Bosnom i Hercegovinom - undefined

Foto: Printscreen: Vizija Joe Bidena za prijateljstvo s Bosnom i Hercegovinom

U dokumentu se naglašava važnost da Bosna i Hercegovina ostane cjelovita i krene naprijed u članstvo u NATO i Evropsku uniju. Podsjeća se šta je Biden učinio za BiH do sada, odnosno da je 90-ih godina, u vrijeme dok je bio senator, imao ključnu ulogu u nastojanjima Senata da se zaustavi genocid u BiH.

Podsjeća se da je bio jedan od prvih i najjačih glasova koji se oglasio protiv srpskih napada na Bosnu i Hercegovinu.

U aprilu 1993. godine Joe Biden posjetio je Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Hrvatsku. Susreo se s Slobodanom Miloševićem i optužio ga za učešće u ratnim zločinima.

Nakon tog putovanja, Biden je pozvao na ukidanje embarga na oružje Bosni i Hercegovini i zahtijevao da SAD predvode Zapad u odgovoru na srpsku agresiju.

Biden je 30. jula 1993. godine predložio detaljan plan za opstanak Sarajeva, koji uključene odredbe za ukidanje embarga Ujedinjenih nacija na oružje za Bosnu i Hercegovinu, povećanje humanitarne pomoći i pojačan diplomatski pritisak na pregovore i sporazum o prekidu rata.

Nastavio je pokazivati bliski interes za Bosnu i Hercegovinu nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine, kojim je rat okončan.

U dokumentu se podcrtava da Jugoistočna Evropa ostaje ključna za sigurnost cijelog kontinenta i,samim tim, za Sjedinjene Države,  te da se "moramo obavezati da ćemo biti angažirani na duge staze".

"Obavezuje se da će se uvijek suprotstaviti mržnji i podržat će Bosnu i Hercegovinu, njen suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter", navodi se, između ostalog u dokumentu. 

Dobio priznanje "Srebrenica 1995“

U julu 2008. godine Joe Biden je nagrađen nagradom „Srebrenica 1995“, što je bilo priznanje njegovim naporima da spriječi genocid u Bosni i Hercegovini i promovira toleranciju u zemlji nakon sukoba.

Jedno od prvih stranih putovanja Joea Bidena kao potpredsjednika SAD-a bilo je u Sarajevu. U maju 2009. godine obratio se parlamentu BiH, jasno stavljajući do znanja da je budućnost Bosne i Hercegovine u euroatlantskim institucijama, ali da bi se krenulo ka daljnjoj integraciji, rukovodstvo BiH mora učiniti više na premoštavanju etničkih podjela i u zajedničkom djelovanju u korist svih Bosanaca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije