Samoproglašeni fašista i terorista Brenton Tarrant optužen za ubistvo 50 osoba

Radiosarajevo.ba
Samoproglašeni fašista i terorista Brenton Tarrant optužen za ubistvo 50 osoba
Foto: EPA-EFE / Terorista Brenton Tarrant na sudu

Australski terorista Brenton Tarrant optužen je u subotu na novozelandskom sudu za ubistvo, dan pošto je počinio teroristički napad gdje je ubio pedeset ljudi, po zadnjim podacima, a policija je saopćila da dva uhapšena nisu sudjelovala u napadima na džamije.

Dvadesetosmogodišnji bivši instruktor fitnesa, samoproglašeni “fašist” bio je miran tokom čitanja optužnice na kratkom saslušanju na kojemu su iz sigurnosnih razloga mogli sudjelovati samo novinari. 

U bijeloj zatvoreničkoj odjeći, u lisicama i u pratnji dvojice policajaca Tarrant je desnom rukom načinio znak “OK” spojivši palac i kažiprst, što je znak prepoznavanja bjelačkih rasista.

Broj žrtava narastao na 50

Brenton Tarrant ostaje u pritvoru do sljedećeg saslušanja zakazanog za 5. aprila. 

Broj žrtava napada je porastao sa 49 na 50 pošto je još jedno tijelo pronađeno nakon izvlačenja trupala iz džamija al Nour i Linwood, saopćila je policija.

Napadač na Novom Zelandu prije napada slušao četničke pjesme

Masakr u džamijama na Novom Zelandu: Brojni mrtvi i ranjeni

Pogledajte trenutak hapšenja napadača na Novom Zelandu

Izjave svjedoka napada na džamije: Vidio sam jednog napadača kako puca

Dvije osobe koje su bile uhapšene u napadima na džamije u petak nisu umiješane u ovaj teroristički napad koji je počinio pristaša krajnje desnice Brenton Tarrant, objavila je u nedjelju policija.

Glasnogovornik policije je rekao da je policija privela te dvije osobe zbog posjedovanja oružja, ali one nisu izravno umiješane u napade.

“Dosad je samo jedna osoba optužena u vezi s tim napadima”, rekao je glasnogovornik smjerajući na Tarranta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije