Posljednji poginuli u I svjetskom ratu koji je stradao 1 minutu prije mira

Radiosarajevo.ba
Posljednji poginuli u I svjetskom ratu koji je stradao 1 minutu prije mira
Foto: NBC News / Gunther je iz nepoznatih razloga protivno naredbama narednika krenuo u juriš s bajonetom

Na današnji dan prije tačno 100 godina prestao je Prvi svjetski rat, bio je to jedan od najsmrtonosnijih sukoba u historiji.

Audio / 100 godina poslije: Poslušajte posljednju pucnjavu na kraju Prvog svjetskog rata

Henry Gunther poginuo je tačno minutu prije nego što je završio Prvi svjetski rat, 11. novembra 1918. godine u svojevoljnom maršu prema njemačkim puškama.

Henry Nicholas John Gunther rođen je 6. juna1895. Mobiliziran je u septembru 1917. u Baltimoreu i svrstan u 313. regimentu. Tamo je radio u opskrbi, uglavnom brinući se za odjeću svojih saboraca. U Francusku je stigao u julu 1918. godine.

Ratni cenzori presreli su njegovo pismo u kojemu se žali na uvjete u vojsci te savjetuje prijatelju da svim sredstvima izbjegne regrutaciju, pa je izgubio čin narednika. Njegova jedinica na front je stigla 12. septembra 1918. godine.

Kobnog zadnjeg dana rata njegov odred se približavao njemačkom mitraljeskom gnijezdu u selu Chaumont–devant–Damvillers. Gunther je iz nepoznatih razloga protivno naredbama narednika krenuo u juriš s bajonetom.

Njemački vojnici pokušali su mu signalizirati da otiđe jer primirje samo što nije stupilo na snagu, no Gunther je nastavio jurišati i zapucao je nekoliko puta prema Nijemcima. Kada se previše približio pogodio ga metak i poginuo je na mjestu.

Prema jednoj teoriji Gunther je počinio samoubistvo jurišajući u sigurnu smrt (a da pritom nikoga ne ugrozi), no prema drugoj, baziranoj na intervjuima njegovih sadrugova postao je opsjednut gubitkom čina i postajanjem običnih vojnika tako da se odlučio pošto-poto do kraja rata proslavi.

Idućeg dana general Pershing je utvrdio da je Gunther bio posljednji preminuli Amerikanac u ratu, a ubrzo je postalo jasno i posljednji preminuli za službenog trajanja rata. Posthumno mu je vraćen čin narednika i odlikovan je za službu. 1923. ostaci su mu vraćeni u SAD, a 2008. i 2010. mjesto njegove pogiblje uređeno je i obilježeno.

Za kraj, kasnija istraživanja su utvrdila da je na zadnji dan rata poginulo ili ranjeno 11.000 ljudi, mnogo više nego inače. Primirje je potpisano u 5 sati ujutro, no trebalo je stupiti na snagu tek u 11.00 sati kako bi ostao simboličan sat i datum kraja rata (11:00 sati 11.11.1918.).

Neki od posljednjih ljudi koji su poginuli u ratu su i kanadski vojnik George Lawrence Price, kojeg je ustrijelio njemački snajperist u 10 sati i 57 minuta, a umro je u 10.58, dakle samo minutu prije Gunthera. Posljednji poginuli Francuz je Augustin Trebuchon, kurir koji je nosio poruku o posluživanju supe pola sata nakon mira. Posljednji britanski vojnik koji je poginuo je George Edwin Ellison koji je stradao oko 9 sati i trideset minuta prilikom patrole u Belgiji, piše Dnevno.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije