100 godina poslije: Poslušajte posljednju pucnjavu na kraju Prvog svjetskog rata

Radiosarajevo.ba
100 godina poslije: Poslušajte posljednju pucnjavu na kraju Prvog svjetskog rata
Foto: Central News / Vojnici u Prvom svjetskom ratu

Muzej Imperial war objavio je nevjerovatni audio snimak koji prikazuje momenat posljednje pucnjave na frontu, u trenutku kad je objavljen kraj Prvog svjetskog rata.

Snimak je nastao u blizini rijeke Moselle (Francuska), a čujemo pucnjavu artiljerije koja u jednom trenutku staje, da bi je zamijenio pijev ptica.

Muzej je objavio snimak kako bi obilježio ovaj veliki trenutak u historiji - kraj Prvog svjetskog rata dogodio se 11. novembra 1918, uz podsjećanje da su naučnici na početku Prvog svjetskog rata razvili tehnologiju uz pomoć koje su mogli odrediti gdje se tačno nalazi neprijatelj. 

Tehnologija se zvala "opseg zvuka" i zahvaljujući njoj danas, 100 godina nakon kraja Prvog svjetskog rata, možemo čuti posljednji zvuk pucnjave Prvog svjetskog rata. Ova tehnika igrala je veliku ulogu u britanskim operacijama u ovom ratu, od 1917 godine, uključujući Passchendaele i Cambrai.

Korištena je da se uništi što više teške artiljerije neprijatelja prije nego što bi pješadija napredovala, kako bi se trupama stvorile najbolje šanse za uspjeh.

Poslušajte ovaj nevjerovatni zapis historije ljudi:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije