Padaju rekordi: Ljeto pokazalo svoje lice, stiže vrhunac toplotnog udara

Radiosarajevo.ba
Padaju rekordi: Ljeto pokazalo svoje lice, stiže vrhunac toplotnog udara
Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Očekuje se da će temperature u velikom dijelu zapadne Europe u četvrtak ponovno dostići rekordne nivoe, na vrhuncu drugog toplotnog vala u samo mjesec dana.

Na sjeveru Francuske izdan je crveni alarm, a očekuje se kako će temperatura u Parizu dostići 41 Celzijev stepen.

U Ujedinjenom Kraljevstvu predviđa se temperatura od 39 stepeni.

Belgijski, njemački i nizozemski temperaturni rekordi mogli bi biti srušeni drugi put u dva dana, javlja Hina.

"Klimatske promjene povećale su mogućnost pojave i intenzitet toplotnog vala širom Europe", rekli su iz britanskog državnog meteorološkog zavoda.

Najnoviji toplotni val uspoređuje se s ljetnim žegama iz 2003. kada je život izgubilo gotovo 15 hiljada ljudi.

I dok u Europi dolazi vrhunac toplotnog vala, u našoj BiH iz FHMZ-a najavili su da bi moglo doći do padavina i nižih temperatura.

Prognozu vremena za BiH možete pročitati na ovom linku.

U petak, 26. jula - u Bosni i Hercegovini sunčano prije podne. U drugoj polovini dana se prognozira jači razvoj oblačnosti koji će usloviti jače pljuskove i grmljavinu. Padavine se ne očekuju na jugu i istoku zemlje. Vjetar većinom slab. U Bosni vjetar zapadnog i sjeverozapadnog smjera. U Hercegovini vjetar jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19, na jugu zemlje i do 25 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 35 stepeni.

U subotu, 27. jula -u Hercegovini pretežno sunčano. U Bosni sunčanije prije podne. U drugoj polovini dana prognoziraju se jači pljuskovi i grmljavina u centralnim, sjevernim i istočnim područjima. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 20, na jugu zemlje do 24 stepena. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 35 stepeni.

U nedjelju, 28. jula - u Bosni i Hercegovini veći dio dana se prognozira sunčano uz umjerenu oblačnost. Od poslijepodnevnih sati jače naoblačenje koje će usloviti pljuskove i grmljavinu u većem dijelu zemlje. Vjetar umjerene jačine južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 20, na jugu zemlje do 24 stepena. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 28 i 33 stepena.

U ponedjeljak, 29. jula - u Bosni i Hercegovini oblačno sa kišom i pljuskovima. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 18, na jugu zemlje do 23 stepena. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 22 i 28 stepeni, navodi se u prognozi

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije