U Mostaru i Neumu jutros 26 stepeni, stižu nam padavine i promjena vremena

Radiosarajevo.ba
U Mostaru i Neumu jutros 26 stepeni, stižu nam padavine i promjena vremena
Arhiv / Mostar (ilustracija)

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano. 

Temperature zraka izmjerene u 8 sati: Bjelašnica 10; Sokolac 15; Bugojno i Ivan Sedlo 16; Sarajevo i Srebrenica 17; Livno 18; Tuzla 19; Sanski Most, Zenica i Zvornik 20; Banja Luka, Bihać, Bijeljina i Prijedor 21; Brčko i Doboj 22; Grude 23; Gradačac, Široki Brijeg i Trebinje 24; Mostar, Neum i Stolac 26 stepeni. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 947hPa, za 4hPa je iznad normale i opada.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 35, na jugu do 37 stepeni. 

U Sarajevu veći dio dana sunčano. Umjeren porast oblačnosti u poslijepodnevnim satima. Najviša dnevna temperatura oko 32 stepena. 

Opšta slika je relativno povoljna. Nakon malo ugodnijeg prijepodneva, u drugom dijelu dana doći će do izraženijih poteškoća kod hroničnih bolesnika, pretežno usljed visokih temperatura i sparine. Preporučljivo je umanjiti aktivnosti i posvetiti maksimalnu pažnju zaštiti od vrućine i UV zračenja. Moguće su meteoropatske reakcije poput glavobolje, umora, dekoncentracije. Učesnicima u saobraćaju sugerišemo oprezniju vožnju.

Objavljena je prognoza i za vikend i prvi san nove sedmice:

U petak, 26. jula - u Bosni i Hercegovini sunčano prije podne. U drugoj polovini dana se prognozira jači razvoj oblačnosti koji će usloviti jače pljuskove i grmljavinu. Padavine se ne očekuju na jugu i istoku zemlje. Vjetar većinom slab. U Bosni vjetar zapadnog i sjeverozapadnog smjera. U Hercegovini vjetar jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19, na jugu zemlje i do 25 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 35 stepeni.

U subotu, 27. jula -u Hercegovini pretežno sunčano. U Bosni sunčanije prije podne. U drugoj polovini dana prognoziraju se jači pljuskovi i grmljavina u centralnim, sjevernim i istočnim područjima. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 20, na jugu zemlje do 24 stepena. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 35 stepeni.

U nedjelju, 28. jula - u Bosni i Hercegovini veći dio dana se prognozira sunčano uz umjerenu oblačnost. Od poslijepodnevnih sati jače naoblačenje koje će usloviti pljuskove i grmljavinu u većem dijelu zemlje. Vjetar umjerene jačine južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 20, na jugu zemlje do 24 stepena. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 28 i 33 stepena.

U ponedjeljak, 29. jula - u Bosni i Hercegovini oblačno sa kišom i pljuskovima. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 18, na jugu zemlje do 23 stepena. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 22 i 28 stepeni, navodi se u prognozi

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije