Otkriveni detalji jezivog izazova za tinejdžere na internetu: Roditelji, oprez!

Radiosarajevo.ba
Otkriveni detalji jezivog izazova za tinejdžere na internetu: Roditelji, oprez!
Unilad / Lice koje vas "poziva" da započnete igru

Na socijalnim mrežama i WhatsApp aplikacija pojavila se ponovo vrlo opasna, viralna igra, zbog koje su životi djece ugroženi.

Njeno ime je Momo - o njoj smo već pisali i to možete čitati na ovom LINKU - a YouTuber iz SAD-a Shane Andrews probao je "igrati" ovaj horor kako bi pokazao svijetu koliko je zapravo ozbiljna i opasna.

Igricu Momo upoređuju s Plavim kitom, viralnim izazovom zbog kojeg je umrlo mnogo tinejdžera. Momo je dosada, koliko je poznato, kriv za smrt 12-godišnje djevojčice u Argentini. Ova djevojčica se ubila u dvorištu svoje kuće u Ingeniero Maschwitzu, a istraga je pokazala da se ubila zbog Momoa, viralne igre koja je, vjerovatno, počela u Japanu, a sve se odvija kao izazov na WhatsApp aplikaciji.

Shane Andrews je za InsideEdition, nakon što je probao izazov, kazao kako se svijet mora upozoriti na Momo, a roditelji moraju biti dobro informisani. Inače, Andrews ima kanal koji se zove Repzilla i koji, piše u opisu, "razotkriva istinu i otkriva najveće misterije na internetu".

Andrews je poručio kako se izazov bazira na tome da "Momo" zove korisnika aplikacije i šalje mu poruke. Oni izazivaju i nagovaraju tinejdžere da si naude, a sve kulminira tim što Momo zatraži da se dijete ubije.

"Dobio sam vrlo nasilne fotografije i poruke, koje su me prestravile. Rekli su mi da znaju o meni neke privatne stvari, koje nikako nisu mogli doznati. A, onda u jednom trenutku, počeli su da me nagovaraju da si nanosim povrede", otkrio je on. "Prvo traže od vas 'sitne' stvari, poput toga da se probudite usred noći, da pobijedite strah. A, onda sve brzo eskalira i počnu tražiti od vas da se bacite sa zgrade, a sve ove stvari morate snimiti na mobitel."

Djevojčica iz Argentine snimala je na svom mobitelu sve ozljede koje si je nanijela, a snimila je i kako se ubila. Andrews je objavio i video vezan za Momo izazov, rekao je i ovo: "Djeca su online, lako mogu skinuti WhatsApp i Facebook i onda kad čuju za igru od drugara, kažu 'želim i ja ovo probati', 'nije ovo ništa strašno', a onda budu uvučeni u jezivu psihološku igru."

WhatsApp jučer je uputio saopćenje u kojem je pozvao korisnike da blokiraju nepoznate osobe i da odmah prijave problematične poruke, kako bi oni mogli promptno djelovati. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije