(Ne)diplomatsko pismo Trumpa Erdoganu: Nemoj biti budala

Radiosarajevo.ba
(Ne)diplomatsko pismo Trumpa Erdoganu: Nemoj biti budala

Pismo američkog predsjednika Donalda Trumpa turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu je izazvalo brojne kritike. Pismo je poslano dan poslije početka turske vojne intervencije na sjeveroistoku Sirije, piše britanski list The Guardian.

Trump je poručio Erdoganu da "ne bude budala" i da rizikuje da u historiji bude zapamćen kao "vrag".

Pismo je prvi objavio novinar Fox Businessa. Kako je naveo The Guardian, u pismu je izostao diplomatski pristup odnosno istaknuta je jasna prijetnja.

Erdogan: Pričate o masakrima, pa sjetite se Bosne

"Pokušajmo postići dobar dogovor", napisao je Trump u pismu iz 9. oktobra. Autentičnost pisma su potvrdili iz Bijele kuće.

Nekoliko dana nakon je Trump odlučio da se povuče američka vojska iz sjeveroistoka Sirije, uslijedila je intervencija turske vojske. Nedugo poslije, Trump je zaprijetio Erdoganu da će uništiti tursku ekonomiju ako intervencija bude otišla predaleko.

"Ne želite biti odgovorni za patnju nekoliko hiljada ljudi i ja ne želim biti odgovoran za uništenje turske ekonomije, ali to mogu biti", napisao je.

"Bit ćeš zapamćen u historiji kao dobra ličnost ako ovo uradiš na dobar i human način. Ali, vječno ćeš biti vrag ako ne bude tako", nastavio je Trump.

Merkel upozorila Erdogana: Povucite svoje snage iz Sirije

"Nemoj biti loš čovjek. Nemoj biti budala. Nazvat ću te kasnije", poručio je Trump.

Kako je naveo The Guardian, bizarno pismo je izazvalo nevjericu. Ispočetka, mnogi su bili sumnjičavi da li je zaista riječ o pismu Trumpa. Neki su ga nazvali šalom i sramotom.

Izetbegović podržao vojnu akciju u Siriji: Turska je bila prisiljena na ovo

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije