Izetbegović podržao vojnu akciju u Siriji: Turska je bila prisiljena na ovo

AA
Izetbegović podržao vojnu akciju u Siriji: Turska je bila prisiljena na ovo
FOTO: AA / Bakir Izetbegović

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), istakao je u izjavi za Anadolu Agency (AA) da je Turska bila prisiljena na operaciju "Izvor mira", koju Turske oružane snage (TSK) i Sirijska nacionalna armija sprovode na sjeveru Sirije.

"Turska je bila prisiljena na ovu akciju, činjenice i brojke to potvrđuju. Teroristička organizacija PKK je u proteklim decenijama ubila desetine hiljada turskih vojnika, policajaca i civila. A, zatim je u proteklih par godina protjerala iz pogranične zone u kojoj se sada odvija operacija 'Izvor mira' stotine hiljada sirijskih Arapa", rekao je Izetbegović i dodao:

"Turska ima pravo da brani svoju sigurnost, teritorijalni integritet, da rješava pitanje izbjeglica. Sirijci imaju pravo da se vrate svojim domovima iz kojih su nasiljem istjerani." 

Izetbegović je izrazio nadu da će operacija trajati kratko i da će donijeti minimum žrtava.

Oružane snage Turske (TSK) i Sirijska nacionalna vojska (SNA) u srijedu, 9. oktobra, pokrenule su operaciju "Izvor mira", čiji je cilj uspostaviti mir i sigurnost u regiji te uništiti teroristički koridor koji teroristi YPG/PKK-a namjeravaju uspostaviti južno od granice s Turskom.

Ministarstvo odbrane Turske je saopćilo da su teroristi jedina meta u okviru operacije “Izvor mira”. Navodi se kako se operacija provodi u skladu s normama međunarodnog prava i rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koje se tiču borbe protiv terorizma.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije