Hana Obradović s Novog Zelanda: Teroristički napad me podsjetio na ratni užas u BiH

A. S.
Hana Obradović s Novog Zelanda: Teroristički napad me podsjetio na ratni užas u BiH
Foto: Privatni album / Hana Obradović: Na Novi Zeland stigla u martu 2016. godine

Masakr koji je u Christchurchu počinjen tokom molitve muslimana najgora je masovna pucnjava u historiji Novog Zelanda. Ubijeno je 49 osoba i sve ovo me podsjetilo na rat u Bosni i Hercegovini.

S tim riječima je razgovor za Radiosarajevo.ba počela Mostarka Hana Obradović, koja je na Novi Zeland stigla u martu 2016. godine i koja nam prenijela reakcije iz najnastanjenijeg grada u ovoj državi.

Ova Hercegovka u Aucklandu od jutros prati sva dešavanja u novozelandskom gradu Christchurchu, a za naš portal je prenijela užase terorizma za koji je odgovoran Brenton Tarrant.

Napadač na Novom Zelandu prije napada slušao četničke pjesme

Masakr u džamijama na Novom Zelandu: Brojni mrtvi i ranjeni

Pogledajte trenutak hapšenja napadača na Novom Zelandu

Izjave svjedoka napada na džamije: Vidio sam jednog napadača kako puca

„Situaciju pratim putem televizora i teško je riječima opisati užas koji je zadesio Novi Zeland. Ovo je najveća tragedija od 2011. godine, kada je Christchurch pogodio žestoki zemljotres i u kojem je poginulo 185 ljudi“, dodala je Hana.

Obradović kaže da se teroristički napad dogodio u 13:40 sati po lokalnom vremenu.

„Prva informacija je bila da je  ubijeno 20 osoba, a onda je broj poginulih rastao. Posljednja, u vrijeme kada razgovaramo, a sada je kod mene pola sata iza ponoći (12 sati vremenske razlike, op. a.), je da je poginulo 49 osoba i da ima više njih u kritičnom stanju“, podvukla je Obradović.

Ona kaže da još nema zvaničnih informacija da li je u terorističkom napadu bilo državljana Bosne i Hercegovine, ali da je na bh. portalima pročitala da se oglasio i ambasador Bosne i Hercegovini u Australiji Mirza Hajrić, koji je nerezidentni predstavnik naše zemlje i za Novi Zeland.

„U Christchurchu je bilo dosta državljana Bosne i Hercegovine i iz zemalja s Balkana do 2011. godine, ali su mnogi napustili taj kraj nakon zemljotresa. U ovom trenutku ne znam koliko ih je ostalo, ali se nadam da niko nije poginuo“, naglasila je Obradović.

Hana Obradović: Na Novi Zeland stigla u martu 2016. godine - undefined

Foto: Privatni album: Hana Obradović: Na Novi Zeland stigla u martu 2016. godine

Hana za naš portal kaže da je policija na Novom Zelandu na nogama i da sada pretražuje i druge gradove.

„Navodno su racije i pretresi i u Dunedinu. To je grad na samom jugu Južnoj ostrva i prema, nekim navodima, i u tom gradu je bio planiran napad“, priča nam Hana, koja je Mostar napustila iz ekonomskih i porodičnih razloga prije tri godine.

Svjedok pucnjave opisao šta se desilo u džamiji: Među žrtvama i dječak od 7 godina

Kaže da za sve građane Novog Zelanda neće biti sna, ne samo ovu noć, već i naredne koje dolaze.

„I nama koji sve ovo gledamo putem televizije je užasno, a mogu zamisliti kako je tek građanima Christchurcha“, nastavila je Hana.

Ona kaže da australski mediji nisu javili da je jedan od terorista – Brenton Tarrant, slušao četničku muziku prije krvavog pohoda.

Na naše pitanje da li se terorista Tarrant mogao družiti s četničkim organizacijama na Novom Zelandu.

„Koliko znam, a tu sam tri godine, takvih četničkih organizacija na Novom Zelandu nema. Vjerujem da je ubica čuo pjesmu kada je planirao napad, jer je u svom manifestu koji je objavio prije zločinačkog pohoda naveo da mrzi muslimane i da ide u borbu, između ostalog, i protiv Turaka. Kada se sve uzme u obzir, ovo je grozno i teško da će iko na Novom Zelandu ovo moći zaboraviti“, dodala je Hana Obradović za Radiosarajevo.ba.

Više informacija o terorističkom napadu na Novom Zelandu možete čitati OVDJE

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije