Cure detalji o stravičnom slučaju: Migranti su umirali polako, u jezivim uslovima

Radiosarajevo.ba
Cure detalji o stravičnom slučaju: Migranti su umirali polako, u jezivim uslovima
Foto: EPA / Kamion smrti o kojem bruji svijet

Policija je pokrenula jednu od najvećih istraga o ubistava u Velikoj Britaniji nakon što je u kontejneru kamiona pronađeno čak 39 beživotnih tijela, koji su bili stisnuti u malenom, zatvorenom i raslađenom prostoru, bez svjetla i zraka, na temperaturi koja se u hladnjači mogla spustiti i do -25 Celzijevih stupnjeva.

Crvena Scania registrirana u Bugarskoj pronađena je u industrijskoj zoni Thurrock u Essexu, 30-ak kilometara od Londona, a vozač, 25-godišnji Mo Robinson iz Sjeverne Irske je uhićen.

Nove informacije o vozaču kamiona punog leševa, novinari posjetili porodicu

Kamion s 39 trupala koji je u noći na srijedu pronađen u industrijskoj zoni istočno od Londona, a čiji vozač je uhićen, nije prošao kroz Hrvatsku, doznaje Jutarnji.hr u MUP-u Republike Hrvatske.

"Provedenim provjerama dostavljenih podataka kroz službene evidencije našeg ministarstva nije utvrđeno da se kamion kretao po teritoriju Republike Hrvatske", rekla je za Hinu glasnogovornica MUP-a RH Marina Mandić.

Prema pisanju britanskih medija, svi leševi pronađeni u kamionu smrti su Kinezi, među kojima osam žena, a užasnuti je vozač pozvao policiju nakon što je otvorio prikolicu da bi uzeo dokumente. Mo Robinson, kojega policija još uvijek ispituje u vezi sa stravičnim pronalaskom, ugledao je gomilu smrznutih leševa.

Novi detalji kamiona smrti: Poznata nacionalnost svih žrtava

Kako piše Daily Mail, strahuje se da su se migranti, 38 odraslih osoba i jedan tinejdžer, polako smrzavali do smrti u katastrofalnim uvjetima dok su se pokušavali domoći Velike Britanije trajektom iz Belgije. Navode da je 39 migranata bilo zgurano u hladnjači najmanje 15 sati do trenutka kada su otvorena vrata kamiona smrti u Essexu u 1.40 sati u noćnim satima sa utorka na srijedu. Kamion je luku Purfleet na rijeci Temzi napustio oko 1.05 sati.

Također je moguće da su u metalnom lijesu proveli i puno duži vremenski period. Iako su ambulantna kola Hitne na mjesto strave stigli samo nekoliko minuta nakon poziva, ugledali su hrpu tijela i utvrdili da nema preživjelih.

Policajci u Sjevernoj Irskoj obavili su pretres u dvije kuće, a Nacionalna agencija za kriminal pokušava ući u trag kriminalnim skupinama koje su umiješane u stravičan slučaj. Policija je snimljena ispred dvije rezidencija u sjevernoirskoj pokrajini Armagh, nakon uhićenja vozača Moa Robinsona (25). Istražitelji su se fokusirali na irski krijumčarski lanac koji je povezan s bugarskim gradom Varnom. Riječ je o ruti koju krijumčari koriste za švercanje cigareta i goriva, a povezani su s irskim republikanskim bandama.

Šleper smrti: Ovo je mladić u čijem kamionu je pronađeno 39 leševa

Iz Belgije poručuju da je i tamo u tijeku istraga o slučaju, te da zasad ne znaju je li kamion u Belgiji proveo tek nekoliko sati ili čak dana.

Britanska policija tvrdi da je tegljač kamiona došao iz Sjeverne Irske te pokupio prikolicu u luci Purfleet. Kamion je u međuvremenu premješten na lokaciju u Tilbury Docksu kako bi se tijela 39 osoba mogla izvaditi iz kontejnera a pritom sačuva dostojanstvo žrtava, izjavila je šefica zamjenika šefa policije Pippa Mills.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije