Nove informacije o vozaču kamiona punog leševa, novinari posjetili porodicu

Radiosarajevo.ba
Nove informacije o vozaču kamiona punog leševa, novinari posjetili porodicu
Twitter / Mo Robinson, 25-godišnji Irac, prevozio je hladnjaču u kojoj su pronađena tijela Kineza

Cijela Europa pa i svijet i dalje pišu o stravičnom otkriću 39 ljudskih tijela u hladnjači jednog kamiona u Essexu, u Velikoj Britaniji, koja su u srijedu rano ujutro pronašli službenici Hitne pomoći.

BBC je danas objavio kako su svih 39 umrlih u hladnjači kineske nacionalnosti.

Do sada se malo znalo o vozaču, koji je odmah uhapšen, zbog sumnje u ubistvo. 

Novi detalji kamiona smrti: Poznata nacionalnost svih žrtava

Cijela Velika Britanija, Europa pa i svijet i dalje govore o stravičnom otkriću 39 ljudskih trupala u hladnjači jednog kamiona

Riječ je o Mo Robinson, 25-godišnjem Ircu, koji je svojim kamionom pokupio hladnjaču s tijelima samo pola sata prije negoli su ona pronađena.

Naime, prema najnovijim informacijama, kamion je u Essex stigao iz Sjeverne Irske, a prikolica iz Belgije. Ranije je potvrđeno da je vozio crvenu Scaniju bugarskih registracija, čija je vlasnica Irkinja koja vodi prijevozničku kompaniju. Navodno, šleper smrti je preko Balkana stigao u Belgiju, pa kasnije u Veliku Britaniju.

Šleper smrti: Ovo je mladić u čijem kamionu je pronađeno 39 leševa

Britanske vlasti identificirale su 25-godišnjeg vozača kamiona smrti u kojem je danas pronađeno čak 39 mrtvih osoba. Mo Robinson iz Sjeverne Irske uhapšen je i optužen za ubistvo u slučaju zbog kojeg je pokrenuta najveća istraga u historiji Ujedinjenog Kraljevstva.

Mo je do prošle godine radio za kompaniju PCT International, a onda je dao otkaz i radio samostalno, odnosno kao kooperant drugim kompanijama.

Mo Robinson, 25-godišnji Irac, prevozio je hladnjaču u kojoj su pronađena tijela Kineza - undefined

Twitter: Mo Robinson, 25-godišnji Irac, prevozio je hladnjaču u kojoj su pronađena tijela Kineza

Istražitelji nisu još otkrili da li je Robinskon znao što prevozi. Stoga je, uz policijsku, započeta i paralelna istraga koja bi trebala utvrditi jesu li 39 ljudi, koji su se navodno smrznuli u hladnjači na -25 stepeni, bili žrtve organiziranog kriminala, odnosno trgovine ljudima. Guardian javlja kako je u Velikoj Britaniji u posljednje vrijeme porastao broj slučajeva krijumčarenja ljudi. 

Novinari BelfastLivea posjetili su njegovu porodicu u gradiću Laurelvaleu, gdje je živio te razgovarali s bratom njegove djevojke. Saznali su da je djevojka trudna te da čekaju blizance.

Objavljen identitet vozača kamiona u kojem su pronađena tijela

Objavljeni su identitet i fotografije vozača kamiona koji je optužen za ubistvo, nakon što je nađena hladnjača sa 39 tijela u industrijskom parku u Eseksu. U pitanju je 25-godišnji Mo Robinson iz Portadauna u Sjevernoj Irskoj. On je pritvoren nakon stravičnog otkrića u kamionu koji je vozio.

“Nije nam se još javio i ne znamo što se događa”, rekao im je vidno potreseni muškarac, dok je žena u kući dodala kako ne želi trenutno ništa komentirati.

Zna se samo da je u tome gradiću, u sklopu istrage, policija pretresla dvije kuće.

Robinsonov Facebook pun je fotografija kamiona, pa i ovoga koji je trenutno na uviđaju. Često se fotografirao u kamionu ili izvan njega te naglašavao koliko voli svoj posao. Na vjetrobranskom staklu ima naljepnicu s natpisom “Ultimativni san”.

Prema pisanju britanskih medija, svi leševi pronađeni u kamionu smrti su Kinezi, a navodno je užasnuti vozač pozvao policiju nakon što je otvorio prikolicu da bi uzeo dokumente.

Mo Robinson, kojeg policija još ispituje u vezi sa stravičnim pronalaskom, ugledao je gomilu smrznutih leševa.

Kako piše Daily Mail, strahuje se da su se migranti, 38 odraslih osoba i jedan tinejdžer, polako smrzavali do smrti u katastrofalnim uvjetima dok su se pokušavali domoći Velike Britanije trajektom iz Belgije.

Navode da je 39 migranata bilo zgurano u hladnjači najmanje 15 sati do trenutka kada su otvorena vrata kamiona smrti u Essexu u 1.40 sati u noćnim satima sa utorka na srijedu.

Kamion je luku Purfleet na rijeci Temzi napustio oko 1.05 sati.

Pretpostavlja se da su se migranti ušuljali u kontejner u belgijskoj luci u utorak, gdje beskrajni redovi metalnih kontejnera čeka na ukrcaj u Veliku Britaniju. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije