Vučić vjeruje da Putin nije znao za aferu "Ruski špijun"

Radiosarajevo.ba
Vučić vjeruje da Putin nije znao za aferu "Ruski špijun"
FOTO: Fena / Aleksandar Vučić

Mi smo kao zemlja suočeni sa izuzetno ofanizvnim delovanjem stranih službi u Srbiji. Brojne agencije drugih zemalja ovde sprovode obaveštajna djelovanja, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić večeras nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

Objavljen snimak kada ruski špijun daje kesu punu novca srbijanskom agentu?

Vučić rekao je večeras da je održana sednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost sa jednom tačkom dnevnog reda- obaveštajno djelovanje protiv Srbije i neophodnost preduzimanja mjera kontraobaveštajne zaštite zmelje u budućnosti i jačanje kapaciteta odbrane Srbije od takvih aktivnosti.

Sjednica je održana nakon što je se pojavio snimak čiji su akteri ruski obavještajac Georgij Kleban i jedan srpski oficir. Oficir na snimku je, prema saznanjima "Blica", identifikovan kao potpukovnik Z. K. i to nije jedini snimak do kog su došle domaće službe bezbjednosti.

Govoreći o snimku, Vučić je potvrdio da je on nastao u decembru 2018. godine i da se na njemu nalazi potpukovnik Z. K. Predsjednik Srbije naveo je da su, u trenutku kada je snimak nastao, na terenu u Zemunu bili i pripadnici domaćih obavještajnih službi, ali da nisu bili u prilici da načine snimak.

BIA potvrdila: Snimak ruskog špijuna i srbijanskog zvaničnika autentičan

"BIA je znala za snimak koji je načinjen 24. decembra 2018. i primjenili smo operativne mjere. Došli smo do podataka da će se u Zemunu penzionisani potpukovnik Z. K. sastati sa Klebanom. Opservacijom je uočen dolazak Klebana taksijem, ali nije bilo moguće dokumentovanje, jer je bilo dosta lica u kontrapratnji. U Zemunu su uočena tri lica koja su izašla iz automobila marke "audi" i krenuli ka keju", rekao je Vučić.

Vučić je naveo i da je potpukovnik Z. K. predmet interesovanja domaćih službi još od 2012. godine, kada je bio u kontaktu sa obaveštajnim strukturama susjedne Hrvatske, pa se tako saznalo i za kontakte sa ruskim agentima.

Naglasio je da se odnosi Beograda i Moskve neće mijenjati i podsjetio da Srbija jedina nije uvela sankcije Rusiji.

"Srbija ničim nije ugrozila prijateljstvo sa Rusijom. Zato pitam ruske prijatelje, a pitao sam i danas ambasadora, Bocan Harčenka: Zašto? Ništa više. Nisam video logiku u svemu. Što se nas tiče, mi politiku prema Rusiji nećemo da mijenjamo. Srbija se neće okretati ka NATO. Ja to ponavljam jasno i glasno. Sve što se dogodilo nas je učvrstilo u namjeri da ostanemo neutralni. Znajući nas u Srbiji, koji se uvijek dele na one koji su za Ruse i Amerikance, moja poruka je da sam izabran da štitim interese Srbije, a ne neke druge zemlje",  poručio je Vučić.

Siguran sam da predsjednik Vladimir Putin nije bio obavješten o ovom djelovanju, i da Srbija ima prijateljske odnose sa Ruskom Federacijom. Srbija ne zaboravlja sta je Putin učinio za Srbiju u međunarodnim organizacijama ni podršku u opremanju vojske, rekao je Vučić, piše Blic.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije