Vatra ušla u Orebić: Naređena hitna evakuacija, mještani brane kuće

Radiosarajevo.ba
Vatra ušla u Orebić: Naređena hitna evakuacija, mještani brane kuće
Foto: Facebook / Vatra ušla u Orebić
Vatrena linija je duga nekoliko desetaka kilometara i, neslužbeno, vatra se širi u dva smjera, prema Donjem i Gornjem Mokalu te prema Orebiću.

Požar koji je u utorak ujutro buknuo na nepristupačnom terenu kod mjesta Mokalo na području Orebića razbuktao se, a jaka bura otežava gašenje.

Gore kuće, vatra ulazi u Orebić

Veliki požar kod Orebića guta sve pred sobom

Kako je saopćio vatrogasni zapovjednik Stjepana Simovića, vatra je ušla u Orebić. Požar gori tek nekoliko metara od porodičnih kuća.

Vatrogascima na terenu pridružili su se svi otočni DVD-ovi, Vela Luka, Blato, Smokvica, Lumbarda i Korčula. Vatrogasci s terena javljaju kako su naleti bure blaži pa su se u gašenje uključila dva kanadera. Ulažu se nadljudski napori za odbranu kuća.

Vatra je zahvatila dvije kuće u mjestu Mokalo te dvije kuće u Stankovićima, a u tom mjestu opasno se približila i spremištima nafte te ulja, javlja HRT. 

Naređena je i hitna evakuacija.

"Borimo se za svaku kuću. Vatrogasci se bore i to je u pravom smislu riječi pakao", rekao je vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije