Tri nova zemljotresa potresla su region: Podrhtavanje tla osjetili su i građani BiH

Radiosarajevo.ba
Tri nova zemljotresa potresla su region: Podrhtavanje tla osjetili su i građani BiH
Foto: EMSC / Novi zemljotres na Jadranskom moru

Novi zemljotres zabilježen je u Jadranskom moru, 24 kilometra od Drača, a podrhtavanje tla osjetilo se i u našoj zemlji.

Prema preliminarnim rezultatima, zemljotres jačine 5,3 stepena po Richteru, epicentar je bio 24 kilometra sjeverno od Drača, na dubini od 10 kilometara. prije ovog jačeg zabilježen je i jedan slabiji potres jačine 3,0 stepena.

Samo pet minuta nakon inicijalnog potresa od 5,3 stepena po Richteru na Jadranskom moru uslijedio je još jedan slabiji potres od 3,1 stepena.

U Albaniju stigli spasilački timovi iz Srbije i Crne Gore

U Albaniju su stigli spasilački timovi iz Srbije i Crne Gore, kako bi pomogli lokalnom stanovništvu nakon serije zemljotresa koji su pogodili tu zemlju. Ambasador Srbije u Tirani Miroljub Zarić rekao je da je spasilački tim Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije doputovao jutros oko 3.00 sata u mjesto Tuman kod Drača, javlja Srna.

Od snažnog jučerašnjeg potresa koji je pogodio Albaniju, na tom prostoru do danas je zabilježeno čak 524 potresa, saopćeno je iz Odjeljenja za seizmologiju Instituta za nauku u Tirani.

Četiri potresa imala su jačinu veću od 4,5 stepeni uključujući i onaj razorni jačine 6,3 po Richterovoj skali jučer u 03.55 sati.

U zemljotresu izgubila kćerku, 2015. ostala bez muža, srce joj prestalo kucati od boli

Iz Albanije nakon zemljotresa koji je u utorak ujutro pogodio Duress (Drač) i koji je odnio 23 života, svaki sat dolaze tužne priče. Prvo je stigla vijest da su Isa i Shemsi Abazi, dva brata iz Gnjilana na Kosovu, među prvim su identificiranim žrtvama razornog jutrošnjeg zemljotresa koji je pogodio Albaniju.

U međuvremenu, čak sedam podrhtavanja tla bilo je jačine od 4 do 4,5 spepena, oko 17 između 3,5 i 3,9 stepeni, dok su ostali bili slabiji.

Potres koji je u utorak ujutro pogodio Albaniju je, prema posljednjim podacima, odnio 29 života.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije