Seizmolozi iz regiona upozoravaju: Tlo neće mirovati, uslijedit će serija potresa

Radiosarajevo.ba
Seizmolozi iz regiona upozoravaju: Tlo neće mirovati, uslijedit će serija potresa
Printscreen / Jadranka Mihaljević, načelnica u Zavodu za seizmologiju Crne Gore

Zemljotres koji je jutros pogodio Albaniju, a koji se snažno osjetio i u Crnoj Gori, jedan je od najjačih instrumentalno registrovanih pored onog iz 1979. godine, kazala je načelnica u Zavodu za seizmologiju Crne Gore Jadranka Mihaljević.

Prve informacije iz Albanije: Troje mrtvih,150 povrijeđenih, potres se osjetio i u BiH

Najmanje tri osobe su poginule u snažnom zemljotresu koji je jutros pogodio Albaniju. Albanski premijer Edi Rama stigao je u Drač, koji je najviše pogođen snažnim zemljotresom. Najmanje 150 osoba je povrijeđeno, prenose agencije. Zemljotres se osjetio i u Bosni i Hercegovini. Stanovnici Sarajeva i drugih bh.

"Međutim, pored onih koje smo zabilježili savremenim spravama postoje mnogi istorijski podaci, čak i na području Drača o vrlo jakim zemljotresima. Tako recimo u Draču postoji arena koja je srušena i naknadno otkopana i svjedoči nam o efektima ranijih razornih zemalja", istakla je Mihaljević.

Fotografije iz Albanije svjedoče o jačini potresa

Albaniju je noćas potreslo nekoliko uzastopnih potresa s teškim posljedicama. Prema Institutu za geologiju, prvi potres zabilježen je u 1:18 minutu iza ponoći, uz još 11 zemljotresa, pri čemu je onaj u 3:54 sata bio najjači, magnitude 6,4. Najgora situacija je na području Thumane, gdje se jedna palača srušila.

Ona je u Jutarnjem programu RTCG kazala da se zemljotres snažno osjetio i u Crnoj Gori, a da je ovom potresu u Albaniji prethodili nekoliko slabijih.

"Možemo reći da je zemljotres od 21. septembra koji je iznosio 5,8 po Rihteru bio uvod u aktivaciju seizmogene zone. Tlo i dalje radi. Poslije ovako jakog zemljotresa može se očekivati velika serija zemljotresa. Obično to smirivanje traje nekoliko mjeseci", rekla je Mihaljević.

Podsjetimo, Albaniju je noćas potreslo nekoliko uzastopnih potresa s teškim posljedicama. Prema Institutu za geologiju, prvi potres zabilježen je u 1:18 minutu iza ponoći, uz još 11 zemljotresa, pri čemu je onaj u 3:54 sata bio najjači, magnitude 6,4. Najnovije informacije govore da je poginulo najmanje šest osoba.

Zemljotres se osjetio i širom Bosne i Hercegovine. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije