U Albaniji 6 poginulih, više od 300 povrijeđenih: Pogledajte kako se tresao TV studio

Radiosarajevo.ba
U Albaniji 6 poginulih, više od 300 povrijeđenih: Pogledajte kako se tresao TV studio
Printscreen / Pogledajte kako se trese TV studio

Dva snažna zemljotresa jačine 6,2 i 6,5 stepeni po Richteru, u razmaku od tri sata, pogodila su Albaniju, a jačina potresa koja se osjetila i u Bosni i Hercegovini uznemirila je građane naše zemlje.

Albanski mediji javljaju da je poginulo šest osoba, dok je više od 300 povrijeđeno. Da ima žrtava potvrdio je na Twitteru i albanski premijer Edi Rama, koji je rekao da je potres ostavio snažne posljedice, ali i odnio ljudske živote.

Fotografije iz Albanije svjedoče o jačini potresa

Albaniju je noćas potreslo nekoliko uzastopnih potresa s teškim posljedicama. Prema Institutu za geologiju, prvi potres zabilježen je u 1:18 minutu iza ponoći, uz još 11 zemljotresa, pri čemu je onaj u 3:54 sata bio najjači, magnitude 6,4. Najgora situacija je na području Thumane, gdje se jedna palača srušila.

"Intenzivno radimo na tome da spasimo svaki mogući život. To je dramatičan trenutak, kad ipak moramo ostati mirni i stajati jedni uz druge", napisao je Rama, uvjeren da će uz pomoć prijatelja prevazići ovu tešku situaciju. 

Inače, nakon jutrošnjeg zemljotresa u Draču je pala petospratnica, a iz ruševina je spašeno jedno dijete, javili su lokalni mediji.

Seizmolozi iz regiona upozoravaju: Tlo neće mirovati, uslijedit će serija potresa

Zemljotres koji je jutros pogodio Albaniju, a koji se snažno osjetio i u Crnoj Gori, jedan je od najjačih instrumentalno registrovanih pored onog iz 1979. godine, kazala je načelnica u Zavodu za seizmologiju Crne Gore Jadranka Mihaljević. Najmanje tri osobe su poginule u snažnom zemljotresu koji je jutros pogodio Albaniju.

Građani Tirane izašli su na ulice, a neki i sa bebama u naručju.

Albanski Javni servis javio je da "apokaliptične slike" dolaze iz Drača, koji je bio epicentar potresa koji je probudio čitav region. Tamošnje Ministarstvo obrazovanja je saopćilo da danas neće biti nastave u školama. 

Aerodrom "Majka Tereza" u Tirani je zatvoren zbog velike štete na terminalima nakon zemljotresa koji je rano jutros pogodio Albaniju.

Pogledajte apokaliptične scene:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije