Ko je Malčanski berberin: Roditelji u selu godinama masovno šišali svoje kćerke

Radiosarajevo.ba
Ko je Malčanski berberin: Roditelji u selu godinama masovno šišali svoje kćerke
Screenshot / Malčanski berberin

Na Ninoslava Jovanovića (45), poznatijeg kao Malčanski berberin, javnost je više puta upozoravana, a o tome koliko je utjerao strah u kosti sugrađanima, govori podatak da su roditelji u selu Malča kod Niša, gdje je Jovanović živio, godinama masovno šišali svoje kćerke!

Mještani Malče i susjednih niških sela godinama žive u strahu, a tokom ljeta prošle godine, nakon što se proširila vijest da je poslije 12 godina provedenih iza rešetaka Jovanović, koji je nadimak dobio zbog izopačene manije da prije seksualnog zlostavljanja ošiša svoje žrtve, roditelji su počeli da šišaju svoju žensku djecu na kratko.

Jovanović je ponovo bio uhapšen poslije samo nekoliko mjeseci na slobodi, jer je slao uznemirujuće poruke preko Facebooka jednoj frizerki kojoj je rekao da će joj dovesti "kćerku na šišanje" (Jovanović nema djece).

Ispovijest žrtve Malčanskog berberina: Ošišao me u podrumu zgrade, a onda silovao

On joj je čak slao fotografije djevojčice za koju je tvrdio da treba biti ošišana. Zahvaljujući medijima koji su pratili šta se sa ozloglašenim "Malčanskim berberinom" dešava od izlaska iz zatvora, frizerka ga je prepoznala i prijavila policiji.

Nakon što je odležao još pet mjeseci, "Malčanski berberin" je u martu ove godine izašao iz zatvora. Nova agonija za roditelje djevojčica je ponovo počela...

"Djevojčice koje su imale dugu kosu roditelji su ošišali jer znaju da manijaka uzbuđuje da šiša svoje žrtve. Nikome nije svejedno jer znaju o kakvom se manijaku radi. Uveče ih ne puštaju kasno da izlaze iz kuće jer se plaše za njihovu bezbjednost", ispričao je tada jedan od mještana Malče. 

Mještani su tada ispričali i da je Jovanovića porodica prihvatila po izlasku sa robije, kao i da je vrijeme na slobodi često provodio u Nišu.

"Ljudi kažu da ga viđaju po Nišu, ali ga nema u Malči. Ne vjerujemo da nešto radi jer taj ne voli nikakav posao. I ranije se bavio prevarama, u Negotinu i Zaječaru su ga zvali šerif ", pričali su Malčani.

Međutim kako je Blic saznao, Jovanović je preko Biroa bio zaposlenu Zelenilu na izvršavanju javnih radova.

Cijelu noć se iživljavao nad djevojčicom

Jovanovićevo iživljavanje nad dvije djevojčice 2005. godine, kakvo nije zabilježeno u sudskim i policijskim analima u Nišu i okolini, mještani Malče nikako ne mogu da zaborave.

Ta zlodjela počinio je dok se nalazio na uslovnoj slobodi, nakon 9,5 godina provedenih u zatvoru zbog prevara i silovanja. Zbog toga mnogi vjeruju da će zločin uvijek lako ponoviti i po svemu sudeći, bili su u pravu.

Izašao iz zatvora i odmah našao novu žrtvu

Jula 2005. godine, poslije samo dva mjeseca na uslovnoj slobodi, Jovanović je krenuo u potragu za maloljetnicama kako bi se nad njima seksualno iživljavao.

Kada se pojavio na vratima S. M. iz jednog niškog naselja, čijeg je pokojnog muža poznavao, niko nije ni mogao da zamisli šta će se uskoro desiti.

Naime, Jovanović se predstavio kao šofer i ponudio da joj zaposli sina. Mladić je pošao do grada s njim, a pošla je s njima i njegova dvanaestogodišnja sestra, kako bi se ošišala. Na pola puta, Jovanović je mladiću rekao da se vrati kući, a da će on odvesti njegovu sestru kod frizera.

Umjesto toga, djevojčicu je odveo u jednu napuštenu kuću, gdje je ošišao makazama, a potom joj naredio da skine garderobu, prijeteći joj da će joj "izvaditi oko i ubiti majku i brata" ako ga ne posluša.

Tokom monstruoznog seksualnog iživljavanja nad djevojčicom, prinudio je četiri puta na oralni seks a potom ju je i deflorisao. Cijele noći se iživljavao nad djevojčicom, prijeteći joj da će dovesti još šestoricu muškaraca ako ga ne bude slušala.

Tek nakon cijele noći agonije pustio ju je da se vrati kući.

Drugu žrtvu našao na umrlici

Svega četiri dana kasnije manijak je našao sljedeću žrtvu u selu Gornja Vrežina.

Ime djevojčice pročitao je na smrtovnici a potom je ušao u kuću i pozvao je. Zatražio je od nje da ponese peškir i makaze i da pođe hitno s njim, jer su navodno njeni roditelji imali nezgodu vozeći traktor. Ne sluteći šta je može snaći, dijete je pošlo za njim. Kada su zašli u vinograde naredio je djevojčici da se skine, ali ona je počela da zapomaže jer je shvatila šta želi da joj uradi.

Njene vriske, srećom, su čuli mještani koji su bili na njivama. Požurili su do nje i spasili je, a manijak je pobjegao u pravcu Svrljiga, piše Blic.

Uhapšen u potjeri s helikopterom i psima

U velikoj potjeri, u kojoj su učestvovali helikopteri i obučeni psi, on je uhapšen i priveden pravdi.

Pred sudom je priznao da ga šišanje djevojčica seksualno uzbuđuje.

Vještaci su utvrdili da nije duševno obolio, ali da ima psihopatsku strukturu ličnosti.

Srbijanska policija opkolila monstruma: Čeka se hapšenje "Malčanskog berberina"

Ocjena neuropsihijatra vještaca na suđenju bila je nedvosmislena: postoji velika vjerovatnoća da će djelo ponoviti čim se bude našao na slobodi.

Sud mu je izrekao maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora, a ostale su zabilježene i riječi sudije Radomira Mladenovića koji je izrazio žaljenje što mu je "zakon vezao ruke pa ne može da mu dosudi veću kaznu, iako je zaslužuje".

Vrhovni sud ublažio kaznu

No, iako je trebalo da provede iza rešetaka 15 godina, Jovanović je pušten na slobodu tri godine ranije jer je Vrhovni sud Srbije smanjio kaznu na 12 godina. Obrazloženje najviše sudske instance bilo je da je između prethodnih silovanja i novih silovanja prošlo više od deset godina, ne uzevši u obzir da je taj period Jovanović zapravo proveo u zatvoru i da je novo napastvovanje maloljetnica počinio na uslovnoj slobodi, odmah po izlasku sa robije.

Jovanović je pokušavao da i tu kaznu umanji tako što će dobiti pomilovanje ili prijevremeni otpust, ali je sud obio njegove molbe uz konstataciju da je osam puta osuđivan od čega dva puta za silovanje i da je visok stepen za ponovno vršenje krivičnih dijela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije