Zdravstveni radnici u KS od danas u generalnom štrajku

Radiosarajevo.ba
Zdravstveni radnici u KS od danas u generalnom štrajku
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Štrajk zdravstvenih radnika u KS-u

Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo danas je započeo generalni štrajk u 7.30 sati do potpisivanja granskog kolektivnog ugovora i povećanja plaća.

Sarajevo: Štrajk zdravstvenih radnika 2. septembra, evo šta poručuju iz Vlade KS-a

Mehmed Kulić, v. d. generalnog direktora Doma zdravlja KS, istaknuo je na nedavnoj konferenciji za medije da građani ne bi trebali imati nikakvu bojazan, jer će postojati kontinuitet u radu kada su urgentni slučajevi u pitanju.

"Građani, dakle, mogu biti mirni", poručio je.

Ministrica zdravstva u KS Amela Sofić poručila je kako razumiju zahtjeve sindikata, uključujući i povećanje plaća od 30 posto koje su tražili, ali: "U ovom momentu usmjerili smo se prema pacijentu. Sindikat želi da se dodatna sredstva povećaju za 31 milion KM. Mi nismo u mogućnosti za narednu godinu da uspostavimo kompromisno rješenje. Desile su se povećanje plata, želimo unaprijediti kvalitetu uloga. Radimo vrijedno da unaprijedimo ljekarske usluge."

Lejla Brčić, ministrica pravde i uprave KS-a, kazala je kako "dio zdravstvenih radnika ide u štrajk".

"Ljekari ne idu u štrajk, već sindikat radnika u zdravstvu. Dakle, medicinski tehničari i administracija. Vlada KS-a je nastojala doći do kompromisa, ali to sad nije moguće. Mi smo sada uveli novi program o liječenju boračke populacije, teško oboljele djece, povećana su sredstva za ortopedska pomagala, što znači da trenutno ne možemo razgovarati o povećanju plaća sindikatu", rekla je ona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije