Sarajevo: Štrajk zdravstvenih radnika 2. septembra, evo šta poručuju iz Vlade KS-a

J. Ć.
Sarajevo: Štrajk zdravstvenih radnika 2. septembra, evo šta poručuju iz Vlade KS-a
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Štrajk zdravstvenih radnika 2. septembra, evo šta poručuju iz Vlade KS-a

Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo organizirat će generalni štrajk koji počinje 2. septembra u 7.30 sati.  

Ovim povodom u sarajevskom Domu zdravlja Vrazova novinarima je održana press konferencija, čija je tema bila kolektivno pregovaranje i Granski kolektivni ugovor o pravima i obavezana poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva za područje KS, te organiziranje i održavanje generalnog štrajka.

Prvi je govorio Mehmed Kulić, v. d. generalnog direktora Doma zdravlja KS, koji je istaknuo sljedeće:

"Pravovremeno smo potpisali Sporazum sa sindikatom gdje se navodi, između ostalog, da zdravstveni radnici ne bi smjeli prekidati rad. Mislim da naši građani ne bi trebali imati nikakvu bojazan, imat ćemo kontinuitet u radu kada su urgentni slučajevi u pitanju. Građani, dakle, mogu biti mirni."

Štrajk zdravstvenih radnika 2. septembra, evo šta poručuju iz Vlade KS-a - undefinedFoto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba
Ministrica zdravstva u KS, dr. Amela Sofić poručila je kako razumiju zahtjeve sindikata, uključujući i povećanje plaća od 30. posto koje su tražili, ali: "U ovom momentu usmjerili smo se prema pacijentu. Sindikat želi da se dodatna sredstva povećaju za 31 milion KM. Mi nismo u mogućnosti za narednu godinu da uspostavimo kompromisno rjesšnje. Desile su se povećanje plata, želimo unaprijediti kvalitetu uloga. Radimo vrijedno da unaprijedimo ljekarske usluge."

Lejla Brčić,  ministrica pravde i uprave KS-a, kazala je kako "dio zdravstvenih radnika ide u štrajk".

"Ljekari ne idu u štrajk, već sindikat radnika u zdravstvu. Dakle, medicinski tehničari i administracija. Vlada KS-a je nastojala doći do kompromisa, ali to sad nije moguće. Mi smo sada uveli novi program o liječenju boračke populacije, teško oboljele djece, povećana su sredstva za ortopedska pomagala, što znači da trenutno ne možemo razgovarati o povećanju plaća sindikatu", rekla je ona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije