Sivro: U utorak štrajk upozorenja zaposlenih u osnovnim školama i vrtićima

Fena
Sivro: U utorak štrajk upozorenja zaposlenih u osnovnim školama i vrtićima
Foto: Fena / U utorak štrajk upozorenja zaposlenih u osnovnim školama i vrtićima

Dvosatni štrajk upozorenja uposlenika u osnovnim školama i vrtićima Javne ustanove „Djeca Sarajeva“ najavljen je za utorak, 18. septembra. Cilj je povećanje osnovice za obračun plaća zaposlenicima sa sadašnjih 290 KM na 330 KM.

KS / Protest prosvjetnih radnika 12. septembra u Sarajevu: Vlada nas ignoriše

Škola će štrajkovati od 7.35 do 9.35 sati, a vrtići od 7 do 9 sati.

To je na današnjoj pres-konferenciji najavio Saudin Sivro, predsjednik Kantonalnog odbora Federalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja.

Rekao je da će štrajk biti nastavljen do ispunjenja zahtjeva, a najkasnije do 4. oktobra. Bit će prekinut jedino ako većina iz Vijeća roditelja ne bude saglasna s ovom mjerom, a u tom slučaju, sindikalci će preduzeti druge, najavio je Sivro bez više detalja.

Uime sindikalaca iz ove branše, pozvao je Vladu Kantona Sarajevo na intenzivne razgovore sa sindikalcima o povećanju osnovice za plaće u djelatnosti predškolskog odgoja te osnovnog odgoja i obrazovanja. Po njegovim riječima, sindikat je i dosad pokušavao uspostaviti socijalni dijalog, ali bez uspjeha.

Sivro također tvrdi da će biti nadoknađena nastava koja se izgubi u vrijeme štrajka i dodaje da su roditelji zamoljeni za strpljenje i razumijevanje jer sindikalci nemaju drugog načina za rješavanje problema.

Odluka o održavanju najavljenog štrajka upozorenja donesena je u petak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije