Protest prosvjetnih radnika 12. septembra u Sarajevu: Vlada nas ignoriše

N. Ka.
Protest prosvjetnih radnika 12. septembra u Sarajevu: Vlada nas ignoriše
Arhiva/Ilustracija / Protest upozorenja, najavljen za srijedu

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo donio je krajem augusta odluku o održavanju protesta prosvjetnih radnika ispred Vlade KS 12. septembra, rekao je za Radiosarajevo.ba Saudin Sivro, predsjednik Sindikata.

"Najavili smo proteste MUP-u KS u skladu sa Zakonom o protestima, a očekujemo od 500 do 1.000 radnika. To je tzv. protest upozorenja, jer Vlada KS ignoriše prava prosvjetnih radnika koja proističu iz Kolektivnog ugovora i Sporazuma o utvrđivanju osnovica", kazao je Sivro.

Sindikat je sa Vladom u januaru ove godine potpisao sporazum, prema kojem se Vlada obavezala da će u slučaju  povećanja budžeta pregovarati i povećati osnovicu za platu, naglasio je Sivro i dodao da su četiri puta tražili pregovore ali da se to nije desilo, već ih je Vlada ignorisala, te su prisiljeni na ovakve poteze.

"Ukoliko nas Vlada KS nastavi ignorisati, suočiće se sa svakodnevnim štrajkovima u Sarajevu koji će započeti neposredno nakon održavanja protesta upozorenja, a odluke su donesene u skladu sa skupštinom Sindikata", rekao je Sivro.

Premijer Kantona Sarajevo je u petak prošle sedmice, nakon što su predstavnici Sindikata prijavili MUP-u KS odmah zvao na razgovore, što Sivro smatra indikativnim.

"Pozvani smo na razgovor u 13 sati u petak. U petak smo odmah uputili zahtjev premijeru da se sastanak pomjeri za ponedjeljak, odnosno danas. Ne znamo da li će do toga doći, ali nama je u interesu da ne dođe do protesta, ali ako Vlada ne odgovori zahtjevima da se osnovica poveća na 330 KM, jer toliko je i povećan budžet KS, bit će prinuđeni da počnemo sa štrajkom", kazao je Sivro.

Sivro je napomenuo da se protest neće odraziti na nastavu u školama, koja će se normalno održavati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije