Sindikat radnika u zdravstvu KS: Šestorka nam nije ponudila ništa

B. Redžić
Sindikat radnika u zdravstvu KS: Šestorka nam nije ponudila ništa
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Sindikat radnika u zdravstvu KS

Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo obratio se danas javnosti povodom generalnog štrajka koji su najavili za 2. septembar sa početkom u 7.30 sati.

Predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo prim. dr. Edo Selimić je podsjetio da je Sindikat potpisao granski ugovor 2017. godine nakon 22 dana štrajka, te da je u njega sedam dana poslije uveden i kantonalni Sindikat doktora.

Tvrdi da Sindikat na čijem je čelu zastupa interese svih radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo.

Edo Selimić - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Edo Selimić

Kako je kazao, neistinita je tvrdnja kantonalne ministrice pravde i uprave Lejle Salihagić Brčić da će u generalni štrajk stupiti samo medicinske sestre dodavši:

"Od 7. februara ove godine smo vukli Vladu Kantona Sarajevo za rukav kako bismo pregovarali. Sa njihovim petočlanim timom kojeg čine ministrica Brčić, ministrica zdravstva Amela Sofić, ministar finansija Amel Kovačević, ministar rada i socijalne politike Malik Garibija, te v. d. direktor Zavoda za zdravstveno osiguranje smo imali jedan sastanak i to u februaru. Prošla Vlada, a ova trenutna se sa tim složila da je nonsens da postoje dva kolektivna ugovora."

Selimić je također podsjetio da je 2017. godine dogovoreno da koeficijent plate bude jedan prema četiri u odnosu na platu ljekara.

Kao neistinitom je ocijenio i mišljenje ministra Kovačevića da ne postoji dovoljno novca da se ispune zahtijevi Sindikata.

"On govori o 2020. godini, a sada je 2019. godina. Mi se ne finansiramo iz budžeta, već iz Fonda Zavoda za zdravstveno osiguranje", rekao je.

Prema njegovim riječima, novac iz Fonda se preusmjeravano najčešće u opremanje Kliničkog univerzitetskog centra u Sarajevu, a ne za opremanje domova zdravlja u Kantonu Sarajevo.

Sindikat radnika u zdravstvu KS - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Sindikat radnika u zdravstvu KS

Sindikat radnika u zdravstvu je i dalje spreman za pregovore, iako su najavili štrajk za 2. septembar.

"Rekli su nam da nam nude prava koja sada imamo, a to su ona iz 2017. godine. Sada smo u poziciji da moramo štrajkovati. Bivši direktor Zavoda Samir Turković nam je bio punudio povećanje koeficijenta sa 2,60 na 2,80. Šestorka nam nije ponudila ništa", naglasio je Selimić.

Komentarisao je i tvrdnju kantonalne vlasti da je povećala izdvajanje za zdravstvo.

"Koliko šestorka brine o pacijentima govori to da su iz budžeta od milijardu i 50 miliona maraka izdvojili samo deset miliona maraka", naveo je.

Današnje obraćanje kantonalne vlasti povodom najavljenog štrajka održano u Domu zdravlja Vrazova je nazvao pritiskom na radnike.

Smatra da se do sada nije vodila adekvatna kadrovska politika u zdravstvu Kantona Sarajevo kazavši:

"Nije tačno da se sve radi besplatno. Koliko brinu o liječenju djece, vidimo na osnovu toga da Batko ne gasi telefon... Dozvolili su da kada se specijalista penzioniše, da na njegovo mjesto bude primljen vozač. Gledali su samo broj zaposlenih, ali ne i strukturu. O stranačkim primanjima da ne govorim."

Selimić je podsjetio i na to da kada je bio posljednji generalni štrajk rađeno 80 posto posla. Tvrdi da je za njihove zahtijeve dovoljno 29 miliona maraka, a ne 31 milion maraka kako tvrdi vlast.

Sindikat radnika u zdravstvu KS - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Sindikat radnika u zdravstvu KS

Ranije u toku dana, najavu o generalnom štrajku je komentarisala kantonalna vlast.

Sarajevo: Štrajk zdravstvenih radnika 2. septembra, evo šta poručuju iz Vlade KS-a

V. d. generalnog direktora Doma zdravlja Kantona Sarajevo Mehmed Kulić tvrdi da građani neće ispaštati zbog najavljenog štrajka.

Kantonalna ministrica zdravstva Amela Sofić je poručila da razumije zahtjeve Sindikata, ali da "nismo u mogućnosti za narednu godinu da uspostavimo kompromisno rješenje".

Ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo Lejla Salihagić Brčić tvrdi da će samo dio radnika u zdravstvu štrajkovati i to "medicinski tehničari i administracija".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije