Radovi na mostu na Ilidži nastavljaju se sutra: Šteta oko pola miliona KM

N. K.
Radovi na mostu na Ilidži nastavljaju se sutra: Šteta oko pola miliona KM
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Srušen pješački most na rijeci Željeznici koji povezuje naselja Lužani i Pejton na Ilidži
Radovi na Pješačom mostu na rijeci Željeznici na Ilidži već se nastavljaju sutra, a očekuje se da ce most, biti završen u planiranom roku, odnosno krajem maja ili u junu, rečeno je danas na pres konferenciji povodom ovog događaja u Općini Ilidža.

Naime, Pješački most na rijeci Željeznici, koji se jučer srušio, a koji povezuje naselja Lužani i Pejton na Ilidži, u potpunosti je devastiran.

Rijeka Željeznica, koja se izlila usljed velikih padavina u BiH, gotovo je u potpunosti srušila novoizgrađeni most u ovoj sarajevskoj općini.

Građevinska struka i mještani o rušenju mosta na Ilidži: Ko je kriv?

Šteta je, kako je ranije rekao načelnik Senaid Memić, oko pola miliona maraka a uništena je uglavnom pomoćna konstrukcija, odnosno skela na mostu.

Na današnjoj vanrednoj pres konferenciji, načelnik Memić je naglasio da nema nikakvih problema sa izvođacima radova na mostu te da imaju puno povjerenje u nadzorni organ.

Direktor Kantonalne civilne zaštite Samir Džihić kazao je da su sinoć, iako uz teške vremenske uslove, ekipe Civilne zaštite uspjele napraviti nasipe kako ne bi doslo do izlijevanja vode iz korita i plavljenja poslovnih objekata koji se nalaze u blizini. 

Detalj sa današnje press konferencije - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba: Detalj sa današnje press konferencije

Kako je rečeno na današnjoj pres konferenicji, most je projektovan u skladu sa urbanističkim i građevinskim dozvolama, a sama skela je postavljena tako da je izračunata najbolja visina u odnosu na prosječnu visinu rijeke kako ne bi došlo do plovljenja i određenih oštećenja. 

"Da je most napravljen prema svim pravilima, najbolj idokaz jeste taj da skela nije pukla nego je samo legla u korito legle usljed pritiska vode i svih onih stvari koje je ona nosila sa sobom od drveća do krutog smeća", rekli su predstavnici općinske administracije Ilidže.

"Most smo izgradili prema svim propisima i zakonima kao i idejnom projektu. Međutim , visok nivo vode koji se stvorio izazvao je ogroman pritisak vode na pomoćnu skelu što je dovelo do ulegnuća skele i spuštanja nivoa mosta za nekih 60-ak centimetara prema koritu", istaknuo je  Nedim Ćehajic, ispred Nadzornog organa izvođaca radova.

Podsjećamo, prema podacima dostupnim na Portalu javnih nabavki Bosne i Hercegovine, vrijednost radova iznosi 1.394.323,20 KM, a na konkursu za izvođača radova je izabrana firma “Porobić” iz Zavidovića.

Radovi na ovom mostu počeli su u maju 2018. godine, a rok za izgradnju mosta je 12 mjeseci. Ugovorni organ je Opština Ilidža.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije