Postavljena još dva defibrilatora na javnim lokacijama u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Postavljena još dva defibrilatora na javnim lokacijama u Sarajevu
Foto: Hitna pomoć KS / Defibrilator u Apoteci 'Stari Grad'

U Sarajevu su jučer, 18. jula na još dvije lokacije postavljena dva defibrilatora ili AED-a (Automated External Defibrillator), saopšteno je iz Hitne pomoći.

Defibrilatori su postavljeni u Centru za edukaciju, sport i rekreaciju 'Safet Zajko', te u blizini Apoteke 'Stari Grad' na adresi Trg fra Grge Martića na broju dva.

Prošli mjesec je prvi defibrilator postavljen u sarajevskom naselju Dobrinja. Nakon što su postavljena tri, bit će na javnim mjestima postavljena još dva ovakva uređaja u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.
Defibrilator u Apoteci  - undefined

Foto: Hitna pomoć KS: Defibrilator u Apoteci 'Stari Grad'

Defibrilator u Centru za edukaciju, sport i rekreaciju  - undefined

Foto: Hitna pomoć KS: Defibrilator u Centru za edukaciju, sport i rekreaciju 'Safet Zajko'

Defibrilatorima građani mogu spasiti nečiji život u slučaju srčanog zastoja. Upotreba uređaja može biti presudna do dolaska Hitne pomoći.

Iz Hitne pomoći Kantona Sarajevo su poručili da je riječ jednim od najkvalitetnijih defibrilatora. Ovaj projekat je podržao Grad Sarajevo. Bosanskohercegovačka prijestolnica se ovim projetkom svrstala među gradove u svijetu koji na javnim mjestima imaju ovaj uređaj.

Njegovo postojanje i dostupnost građanima je vrlo značajno jer su posljednji podaci EUROSTAT-a pokazali da je srčani udar najčešći uzrok smrti na Starom kontinentu.

Kako koristiti uređaj, pogledajte u videoprilogu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije