Sarajevo: Na Dobrinji postavljen prvi javni defibrilator

N. Ka.
Sarajevo: Na Dobrinji postavljen prvi javni defibrilator
Foto: Dženan Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Predstavljanje defibrilatora na Dobrinji

U sarajevskom naselju Dobrinja danas je predstavljen prvi defibrilator u ulici Bulevar branilaca Dobrinje u sportskoj dvorani u ovom naselju.

Radi se o medicinskom uređaju koji može koristiti svaki građanin u slučaju potrebe za reanimaciju.

Adem Zalihić, direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo rekao je da se radi o aparatu za oživljavanje koji je namijenjen građanima.

"Aparati su apsolutno sigurni, tako da nema nikakve bojazni. Mi smo i ugovoru koji smo potpisali sa gradskom upravom obavezali se da ćemo educirati sve ljude koji po prirodi svog posla budu u kontaktu sa ovim aparato. Postavlja se još pet uređaja, tačne lokacije nisu još uvijek određene, ali okvirno može se govoriti o Vijećnici, u Ferhadiji, Skenderiji, bazen Otoka", kazao je Zalihić.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka ističe da mu je drago da se Sarajevo pozicionira na listu svjetskih metropola koji imaju ovakve uređaje.

"Mi ćemo i u budućnosti pratiti ovaj projekat i ulagati, jer bilo koje uloženo vrijeme i jedan spašen život za nas je jako važan, ovakvi i slični projekti podižu svijest o zdravlju građana Sarajeva. Ovo je prvi od šest uređaja koje će Grad Sarajevo pokloniti, a sve dalje aktivnosti ćemo raditi u skladu sa lokalnim zajednicama", rekao je Skaka.

Načelnik sarajevski općine Novi Grad Semir Efendić rekao je da su na upit Gradske uprave odabrali ovu lokaciju zbog toga što je jako frekventna.

"Neka ljudi znaju gdje se uređaj nalazi i u slučaju potrebe ne daj Bože mogu svi doći po njega. Lokacija na kojoj je postavljen uređaj je pod stalnim nadzorom, tako da je i taj segment pokriven", kazao je Efendić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije