Poskupjelo grijanje u Sarajevu: Građani iznenađeni većim računima

S. H.
Poskupjelo grijanje u Sarajevu: Građani iznenađeni većim računima
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / KJKP Toplane
Građani Kantona Sarajevo koji su primili račune za grijanje za mjesec oktobar iznenadili su se visinom računa u odnosu na oktobar prethodne godine.

Kako su za Radiosarajevo.ba pojasnili iz KJKP Toplane, u 2017. godini cijena prirodnog gasa kao osnovnog energenta za proizvodnju toplotne energije se dva puta mijenjala. Prvi put prirodni gas je poskupio za 13,2 posto sa primjenom od 1. aprila 2017. godine da bi od 1. augusta ta poskupljala cijena prirodnog gasa bila niža za nekih 4,9 posto.

Vlada KS-a je uskladila cijenu centralnog grijanja za 2017. godinu tako što je donijela Odluku o povećanju cijene centralnog grijanja za sve kategorije korisnika za 9,8 posto sa primjenom od 1. augusta 2017. godine.

"Ukoliko cijena gasa ostane nepromijenjena do kraja 2017. godine izvijesno je da će naša cijena od 1. januara 2018. godine biti nešto niža u odnosu na ovu koja je sada u primjeni", rekao je glasnogovornik Toplana Ženja Ljubuškić.

Ljubuškić je podsjetio da Toplane vrše zagrijavanje putem tople vode koja se zagrijava prirodnim gasom.

"Znači prirodni gas je osnovni energent za proizvodnju toplotne energije. Kako gas učestvuje u ukupnim troškovima preduzeća do 65 posto, logično je da svaka promjena cijene gasa, bilo da se radi o povećanju ili sniženju iziskuje istovremenu korekciju cijene centralnog grijanja, odnosno iziskuje usklađivanje naše cijene sa cijenom energenta od kojeg se ona proizvodi", rekao nam je Ljubuškić.

Konačnu odluku o poskupljenju donosi Vlada Kantona Sarajevo na prijedlog Neovisnog stručnog tijela koje je ona formirala.

Za stan od 60 m2 bez ugrađenog mjerila utroška toplotne energije mjesečni račun sa PDV-om van sezone 5 mjeseci iznosi 37 KM (maj, juni, juli, august i septembar), a u sezoni grijanja 131KM - 7 mjeseci
(oktobar,novembar, decembar, januar, februar, mart i april), pojasnio je Ljubuškić, te je dodao da za stan od 100 m2 mjesečni račun sa PDV-omom van sezone iznosi 62 KM, a u sezoni grijanja 218KM.

Podsjećamo, odluku o poskupljenju grijanja Vlada Kantona Sarajevo kojom su usklađene cijene centralnog grijanja s povećanom cijenom prirodnog gasa je donijela krajem maja 2016. godine kada su cijene grijanja povećena svim korisnicima za 8,3 posto i retroaktivno naplaćene od 1. aprila 2017. godine.

Dvadesetak dana kasnije Vlada KS-a je nakon velikog broja pritužbi građana poništila svoju prethodnu odluku o poskupljenju grijanja za 8,3 posto. Međutim na istoj sjednici utvrdila je da će računi ipak biti veći i to od augusta, a da će građanima koji su izmirili aprilske i majske fakture za centralno grijanje po osnovu ranijeg povećanja cijene, junske fakture biti umanjene za iznos povećanja te cijene. 

Nove cijene centralnog grijanja su proizašle nakon Odluke Vlade FBiH o povećanju cijena prirodnog gasa od aprila ove godine od 13,5 posto. Iz Vlade KS-a su podsjetili da je u proteklom periodu, na osnovu odluka Vlade Kantona Sarajevo i formiranja cijene gasa u FBiH, dva puta dolazilo do smanjivanja cijene centralnog grijanja i jednog povećanja te cijene iz gore navedenih razloga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije