Povukli odluku o poskupljenju grijanja, ali utvrdili veće cijene od augusta

Radiosarajevo.ba
Povukli odluku o poskupljenju grijanja, ali utvrdili veće cijene od augusta
Vlada Kantona Sarajevo poništila je svoju prethodnu odluku o poskupljenju grijanja za 8,3 posto. Međutim na istoj sjednici utvrdila je da će računi ipak biti veći i to od augusta.

Odluka je donesena na sjednici Vlade KS-a koja je još uvijek u toku.

Tako bi računi za tekući mjesec trebali biti umanjeni s obzirom na to da su građanima Sarajeva koji koriste usluge Toplana retroaktivno bili naplaćeni računi za april.

"Na istoj sjednici Vlada je, nakon što je na njeno traženje Neovisno stručno tijelo analiziralo i ponudilo nove kalkulacije visine ove cijene, donijela novu Odluku o visini tarifnih stavova, tj. visini cijene centralnog grijanja koja će od 1. augusta 2017. godine biti veća za 12,64 posto i koja će se primjenjivati do 31.12.2017. godine", naveli su iz Vlade KS-a.

Građanima koji su izmirili aprilske i majske fakture za centralno grijanje po osnovu ranijeg povećanja cijene, junske fakture bit će umanjene za iznos povećanja te cijene. 

Podsjećamo, Vlada KS-a je 31. maja donijela odluku o poskupljenju centralnog grijanja kojom su usklađene cijene centralnog grijanja s povećanom cijenom prirodnog gasa, koja je u primjeni od 1. aprila ove godine.

Nakon donošenja odluke uslijedio je veliki broj pritužbi građana.

Nove cijene centralnog grijanja su proizašle nakon Odluke Vlade FBiH o povećanju cijena prirodnog gasa od aprila ove godine od 13,5 posto. Iz Vlade KS-a su podsjetili da je u proteklom periodu, na osnovu odluka Vlade Kantona Sarajevo i formiranja cijene gasa u FBiH, dva puta dolazilo do smanjivanja cijene centralnog grijanja i jednog povećanja te cijene iz gore navedenih razloga.

"Za razliku od prethodnog perioda do 2015. godine kada su stanovnici Sarajeva svaku grijnu sezonu dočekivali u neizvjesnosti da li će biti gasa u dovoljnim količinama, novim tarifnim sistemom omogućeno je redovno i potpuno snabdijevanje Kantona Sarajevo ovim energentom. I ove grijne sezone, bez obzira na izrazito dugu zimu i ekstremno niske temperature, funkcija centralnog grijanja nije ni u jednom trenutku došla u pitanje te se grijanje svih 55.000 stambenih i poslovnih jedinica odvijalo bez problema i prekida", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije