Vlada KS-a: Predloženo povećanje budžeta za 37 miliona KM

E. H. i S. H.
Vlada KS-a: Predloženo povećanje budžeta za 37 miliona KM
Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, zajedno s ministrom finansija Vlade KS-a Jasminom Halebićem, predstavio je danas rezultate rebalansa budžeta ovoga kantona.

Nakon dvije i pol godine mandata Konaković je na konferenciji za medije govorio o rebalansu budžeta.

Skupštini KS-a bit će predloženo povećanje budžeta za 37 miliona konvertibilnih maraka koje je vlada pripremila, napomenuo je Konaković, navodeći kako od 2008. godine nije bilo prijedloga rebalansa budžeta prema gore.

Konaković je naveo kako je povećan broj zaposlenih, te je naveo i kako je MUP KS-a obogaćen novim voznim parkom, a bit će obogaćen i s 120 novih policijskih službenika.

Premijer Vlade KS-a rekao je kako GRAS-u idu sredstava za penzioniranje radnika, za nabavku novih tramvaja i vozila, te kako će sredstva ići za nabavku opreme za parkirališta.

Budžet Ministarstva za zdravstvo KS-a je također utrostručen. Konaković je, također, napomenuo kako će Bjelašnica zasijati u novom sjaju. Navedeno je kako će već naredne sedmice biti isprobana nova žičara povodom čega će biti održana konferencija za medije.

"Značajna sredstva idu za investicije u obrazovanju. za rekonstrukciju vrtića Lužani 800.000 KM. U gimnaziji Obala bit će rekonstruiran Centar za edukaciju, dok je za stadione je izdvojeno minimalno 500.000 KM za uređenje travnjaka. Sportskim i kulturnim institucijama bit će povećani prihodi, a Olimpijskom muzeju Vlada KS-a donirat će 500.000 KM, tako da će Olimpijski muzej također zasjati naredne godine", rekao je Konaković.

Također je najavio povećanje dječijeg doplatka za 30 posto. Dodatnih 30 posto će imati oko 13.000 mališana.

Više od milion KM je izdvojeno za kupovinu azila, naveo je Konaković, navodeći kako je broj pasa lutalica smanjen i kako se u Prači možda i događalo to o čemu mediji često pišu u posljednje vrijeme.

Među ozbiljnim investicijama, Konaković je najavio i pomaganje otvaranja krematorija kako građani KS-a ne bi morali posezati za tim uslugama u KS-u, ali i da će riješiti probleme plaćanja troškova sahrana i dženaza za socijalne kategorije.

"Većinu kapitalnih projekata u ovoj godini smo planirali iz kredita, ali povoljni finansijski tokovi su doveli do rebalansa, čime smo u mogućnosti da veći dio projekata finansiramo iz budžeta. Smanjen je broj nezaposlenih, povećan je broj ljudi koji rade u KS-u a za oko 3.000. Rezultat reformi je i povećanje broja registriranih preduzeća za 13,3 posto i broja obrta za 50 posto. Dakle sve su to reforme koje su napravile značajne pomake i dovelo do povećanja prihoda", rekao je ministar za finansije KS-a Jasmin Halebić.

"Došli smo na stanje zaduženosti od oko 300 miliona KM, a zaključno sa 2017. godinom projekcije predviđaju da će dug biti 248 miliona KM, kako bismo budućnost mogli planirati vedrijom", prokomentirao je Halebić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije