Predsjednik Parlamenta EU: Ispuniti obećanje Sjevernoj Makedoniji i Albaniji

Radiosarajevo.ba
Predsjednik Parlamenta EU: Ispuniti obećanje Sjevernoj Makedoniji i Albaniji
Foto: EPA-EFE / David-Maria Sassoli

Predsjednik Parlamenta Evropske unije David Sassoli komentarisao je nepostizanje dogovora o početku pregovora Unije sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

"Duboko smo razočareni što Vijeće Evropske unije nije postiglo dogovor o početku pristupnih pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom", poručio je.

Zijad Bećirović: EU je licemjerna, Balkan gura u zagrljaj Rusije, Kine i Turske 

Smatra da su obje države i njihovi građani, kako je naveo, napravili veliki napor da ispune uslove za početak pregovora.

"Zbog toga sam u pismu predsjedniku Vijeća Donaldu Tusku, te trenutnom predsjedniku i novoizabranoj predsjednici Komisije Evropske unije - Jean-Claude Junckeru i Ursuli von der Leyen izrazio podršku za što skoriji početak pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom", istakao je Sassoli.

Komšić pisao čelnicima EU: Smatram da šaljete pogrešnu poruku mojoj zemlji

Smatra da Evropska unija mora ispuniti svoje obećanje dato ovim zemljama jer će, kako je naglasio, biti teško objasniti stanovnicima tih zemalja zašto se odlaže naredni korak uprkos tome što je napravljen pomak po ovom pitanju.

"U svijetu koji se brzo mijenja, nastavak intergracije zainteresiranih država i država kandidatkinja za članstvo u Evropsku uniju pomoći će da Unija održi svoju međunarodnu ulogu i zaštiti svoje interese", kazao je.

Predsjednik Parlamenta Evropske unije David Sassoli je obećao da će se težiti da Sjeverna Makedonija i Albanija postanu članicama Evropske unije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije