Zijad Bećirović: EU je licemjerna, Balkan gura u zagrljaj Rusije, Kine i Turske

Radiosarajevo.ba
Zijad Bećirović: EU je licemjerna, Balkan gura u zagrljaj Rusije, Kine i Turske
Foto: Ifimes / Zijad Bećirović

Čelnici zemalja članica Evropske unije (EU) nisu se saglasili oko prijedloga da se otpočnu pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Piše: Faruk Vele 

Nakon duge i burne rasprave protekle noći nisu usvojili nikakve zaključke o proširenju. Nisu se uspjeli dogovoriti ni oko nacrta zaključaka u kojima bi rekli da se odluka odgađa do maja sljedeće godine kad Hrvatska organizira summit u Zagrebu. 

Sve zemlje, osim Francuske, podržavaju otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom, koja je zbog toga čak pristala promijeniti i službeno ime zemlje, dok manji dio članica ima određene rezerve prema otvaranju pregovora s Albanijom. 

"Vijest i neodobravanju datuma za početak pregovora sa EU za Sjevernu Makedoniju i Albaniju je loša poruka prvenstveno za te dvije zemlje, ali i za regiju Zapadnog Balkana, mogu slobodno reći i za EU. EU je mirovni projekt nastao poslije Drugog svjetskog rata uz snažnu podršku SAD. U regiji Zapadnog Balkana u nedavnoj prošlosti imali smo nekoliko ratova i zbog toga je važno da se mirovni projekt EU prenese u regiju Zapadnog Balkana, da se tako osigura trajan mir i dugoročna stabilnost", kaže za Radiosarajevo.ba direktor IFIMES-a dr. Zijad Bećirović. 

Sve dok EU nema integriran Zapadni Balkan, dodaje Bećirović, u svoje članstvo neće se moći baviti ključnim pitanjima svoga pozicioniranja na svjetskoj pozornici odnosno u međunarodnim odnosima. 

"Iako možda na prvi pogled Zapadni Balkan ne izgleda toliko važan za EU, njegova simbolična vrijednost i značaj prevazilazi njegovu veličinu. EU nije prije svega ispunila zadatak kojeg je dobila od SAD-a da skrbi za regiju Zapadnog Balkana. Tu je prazninu u međuvremenu je popunila Rusija, ali i Kina, Turska i još neke zemlje. Zbog toga su SAD bile prisiljene za povratak u regiju i snažnije prisustvo. Već sada 15 država EU ne ispunjava u potpunosti uvjete, koji se postavljaju pred države Zapadnog Balkana. Dvojna mjerila i mogu slobodno reći licemjerje EU", tvrdi Bećirović. 

Prema njegovim riječima, EU, prvenstvo Francuska, zaboravlja da se "EU brani na Balkanu", kao i njen sistem vrijednosti. 

"Takvom politikom je Francuska, ali i EU prepustila regiju Zapadnog Balkana Rusiji, ali i drugim interesnim sferama. Upravo zbog takvog ponašanja EU je važna regionalna saradnja, jer se 70-80 posto ukupne robne razmjene izvrši u regionu. Ideja o “malom Schengenu“ bi dodatno unaprijedila odnose u regiji, a prvenstveno bi relaksirala. Prema podacima Svjetske banke gubitak na graničnim prelazima je 26 miliona sati godišnje. S 'malim Schengenom' bi se robna razmjena unaprijedila na 10 milijardi eura. To bi približilo i građane regiona, ali i političke strukture. To je posebno važno, jer je upravo ovakva odluka EU o Sjevernoj Makedoniji i Albaniji pokazala da države regije moraju zajednički nastupati kako bi se njihov glas više čuo, slično kao što radi tzv. Višegradska grupa država. Znači, potrebno je zajednički nastupiti prema EU sa ključnim pitanjem, da li će biti proširenja i kada sa tačnom vremenskom odrednicom", poručuje Bećirović. 

Smatra da ovakvo odugovlačenje u nedogled nema smisla i njemu se mora konačno stati u kraj.

"Sjeverna Makedonija nije bila nagrađena za Prespanski sporazum i sve što je uradila Vlada Zorana Zaeva. To ugrožava rješavanje pitanja Kosova, ali u kasnijoj fazi i situacije u Bosni i Hercegovini. Odluka EU je dodatno usložila situaciju u regionu", zaključuje Bećirović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije