Suđenje Sefiću: Svjedok koji je bio sa Selmom i Editom ispričao detalje kobne noći

N. K.
Suđenje Sefiću: Svjedok koji je bio sa Selmom i Editom ispričao detalje kobne noći
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Sanjin Sefić

Na Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljen je glavni pretres Sanjinu Sefiću za izazivanje saobraćajne nesreće i neukazivanje pomoći osobama povrijeđenim u saobraćajnoj nesreći u slučaju smrti Selme Agić i Edite Malkoč.

Na današnjem suđenju kao svjedok Kantonalnog tužilaštva Sarajevo svjedočio je Haris Hajrić koji pred Kantonalnim sudom u Sarajevu ispričao šta se dogodilo 10. oktobra 2016. godine, s obzirom da je prije kobne saobraćajne nesreće bio u društvu Selme i Edite.

Sefićev advokat se žalio na izmjenu optužnice, Agić: Ovo je predstava

Na Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljen je glavni pretres Sanjinu Sefiću za izazivanje saobraćajne nesreće i neukazivanje pomoći osobama povrijeđenim u saobraćajnoj nesreći u slučaju smrti Selme Agić i Edite Malkoč, a dvojica optuženih pomagača Amar Salihović i Dino Alić postigli su sporazum o priznanju krivice te se postupak razdvaja u odnosu na njih dvojicu.


"Sa Selmom i Editom sam bio na predavanju, nakon čijeg završetka smo otišli do kafića Tito. Selma i Edita su naručile toplu čokoladu, a ja sam naručio sok", ispričao je na početku svog svjedočenja Hajrić.

Prema njegovim riječima, nakon završetka prvog poluvremena utkamice koja je te noći bila na programu i koju su gledali u kafiću, napustili su caffe Tito u 21:35 sati i krenuli prema tramvajskom stajalištu koje se nalazi preko puta Ambasade SAD-a u Sarajevu.

"Ja sam pozvao taxi koji se zaustavio na pješačkom prelazu i sjeo u njega, a Selma i Edita su ostale da sačekaju zeleno svjetlo za pješake kako bi prešle na drugu stranu ulice. Naknadno sam saznao šta se desilo te noći", kazao je Haris Hajrić.

Na pitanje Kerima Čelika, advokata Sanjina Sefića, da li je kada je sjeo u taxi vidio šta se desilo kasnije, svjedok Harić je odgovorio negativno.

Nakon ovoga, ni Tužilaštvo KS niti odbrana Sanjina Sefića više nisu imali pitanja.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Igor Todorović je nakon toga naredio novo saobraćajno vještaćenje događaja iz kobne noći, a koje će biti provedeno na Saobraćajnom fakultetu u Doboju.

Sanjin Sefić - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba / Sanjin Sefić

Podsjećanja radi, Sanjin Sefić je, vozeći brzinom od 100 kilometara na sat, 10. oktobra 2016. godine u ulici Zmaja od Bosne, prošavši kroz crveno svjetlo na pješačkom prelazu, usmrtio dvije djevojke, Selmu Agić i Editu Malkoč.

Sefić je 26. septembra 2018. godine, u prvostepenom postupku, proglašen krivim za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja i krivično djelo neukazivanja pomoći osobi ozlijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od 14 godina i šest mjeseci.

U aprilu ove godine, Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine djelimično je uvažio žalbe Tužilaštva, branilaca optuženih i punomoćnika oštećenih i ukinuo nepravomoćnu presudu.

Predmet je vraćen Kantonalnom sudu Sarajevo na ponovno suđenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije