Sejfović neće snositi sankcije zbog bijega iz zatvora, suđenje 26. septembra

S. H.
Sejfović neće snositi sankcije zbog bijega iz zatvora, suđenje 26. septembra
U narednom periodu očekuje se nastavak glavnog pretresa u suđenju u predmetu Raiffeisen banka u kojem je glavni akter Amel Sejfović, koji je jučer uhapšen u selu Buci u Visokom te potom izručen u KPZ Miljacka u Sarajevu.

Amel Sejfović uhapšen je jučer nakon osam dana bjekstva iz Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo. Sejfović je u večernjim satima izručen u KPZ Miljacka, odakle je i pobjegao osam dana ranije, odakle će čekati nastavak glavnog pretresa u suđenju u predmetu Raiffeisen banka prema optužnici koju je protiv njega podiglo Tužilaštvo Kantona Sarajevo, kazala je za Radiosarajevo.ba glasnogovornica Tužilaštva KS-a Azra Bavčić.

Bavčić je navela kako je istraga u ovom slučaju u toku, ali o detaljima nije mogla govoriti.

Za bijeg iz zatvora Sejfović, čini se, neće snositi naročite sankcije. Potvrdio nam je ovo njegov advokat Muhidin Kapo.

"Nema potrebe za određivanjem pritvora Sejfoviću po ovom predmetu. Vjerovatno će ga procesuirati jer je imao pištolj u zatvoru i za bijeg iz zatvora", rekao je za naš portal advokat Kapo.

Sejfovićev advokat jučer je zaprimio rješenja o produženju pritvora u predmetu u kojem mu se sudi te drugo rješenje za pritvor nakon lišenja slobode po bijegu iz zatvora.

Iako je Sejfović uhapšen još jučer u popodnevnim satima u selu Buci kod Visokog, gdje je uhvaćen prilikom prelaska rijeka, njegov advokat još nije imao priliku za susret s njim, jer je Sejfović jučer nekoliko sati boravio na liječenju u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu.

Kako saznajemo suđenje Sejfoviću u predmetu Raiffeisen banka nastavlja se 26. septembra.

Podsjećamo, odbjegli Sejfović je 3. septembra iskoristio vrijeme šetnje i boravka u zatvorskoj ambulanti, a u dijelu zatvora gdje se dešavao incident bila su prisutna dva zatvorska čuvara. U jednog od zatvorskih čuvara Sejfović je uperio pištolj i naredio čuvarima da otvore vrata, a potom je počeo pucati po zatvoru.

Ukupno deset osoba je uhapšeno zbog sumnje da su pomogli Sejfoviću pri bjekstvu iz KPZ-a, od čega su četiri osobe zaposlenici ove institucije. Za šest osoba je određen jednomjesečni pritvor.

Amel Sejfović je u zatvoru bio zbog optužbi za pljačku Raiffeisen banke u sarajevskom naselju Ilidža 5. novembra 2015. godine kada je prilikom pucnjave smrtno stradao biciklista Kemo Bašić.

U optužnici koja je potvrđena 28. aprila 2016. godine u Tužilaštvu KS-a, a kojom se Sejfović tereti za najteža krivična djela ubistva, pokušaja ubistva i oružane pljačke,navodi se kako su pljačku isplanirali Amel Sejfović, Arif Hajradinović, Alma Sejfović i Anel Hajrović. 

Prilikom pljačke banke na Ilidži, Sejfović i ostali su udarali radnike, te su ih natjerali da otvore sefove iz kojih su uzeli oko 300 hiljada maraka. Zbog toga su nekoliko dana prije akcije kupili automobil i pancire.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije