Suđenje Amelu Sejfoviću: Policija otkrila kako su "pratili" mobitele i čitali poruke

N. K.
Suđenje Amelu Sejfoviću: Policija otkrila kako su "pratili" mobitele i čitali poruke
Radiosarajevo.ba / Amel Sejfović na suđenju, septembar 2019.

U nastavku suđenja Amelu Sejfoviću zbog bijega iz KPZ-a Miljacka i drugima koji su optuženi da su mu pomogli u bijegu, danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu održano ročište na kojem je kao svjedok Tužilaštva KS svoj iskaz iznio vještak Federalne uprave policije Samir Babić, koji je vještačio više mobitela, među kojima je bilo najviše Sejfovićevih tokom njegov bjekstva 2017. godine.

Vještak je pojasnio da mu je Tužilaštvo naložilo da na osnovu listinga telefona koji su pronađeni kod Sejfovića utvrdi sve telefonske komunikacije između prvooptuženog i ostalih.

Na osnovu dostavljenih mobitela, vještak je napravio analitičko-šematski prikaz komunikacija koristeći specijalni softver koji posjeduje FUP.

Policija dešifrovala poruke: Pročitajte prepisku Sejfovića i pomagača prije bjekstva

U nastavku suđenja, kao svjedok Tužilaštva KS svoj iskaz dao je i Mirza Nikšić, pripadnik MUP-a Kantona Sarajevo iz Sektora informatike i sudski vještak.

Babić je prikazao nekoliko šema na kojima su se mogli vidjeti uopšteni i pojedinačni prikazi obavljenih komunikacija, obim tih poziva između Sejfovića i ostalih, kao i učestalost poziva i SMS poruka.

Amel Sejfović na suđenju, septembar 2019. - undefined

Radiosarajevo.ba: Amel Sejfović na suđenju, septembar 2019.

Prema riječima vještaka Babića, Amel je konstantno, od kada je počeo sa organizacijom bijega, te tokom i skrivanja u selima kod Visokog koristio više brojeva i nekoliko mobilnih uređaja.

Međutim, jedan broj je koristio u četiri uređaja i s tog poziva je najviše uputio poziva i SMS poruka - njih ukupno 225.

"Ovaj broj je najviše korišten u komunikaciji sa Dževadom Hazićem, a lokacija s kojih je upućivao pozive i SMS poruke registrovana je na najbližoj baznoj telefonskoj stanici kod UPI zgrade u Sarajevu (u blizini KPZ Miljacka op.a.)", istakao je Babić.

Također, Babić je prikazao i šemu na kojoj su se mogli vidjeti uopšteni i pojedinačni prikazi obavljenih komunikacija između Igora Buzova i Dževada Hazića u periodu od 16. juna do 3. septembra 2017. godine.

Na ovoj šemi vidio se uopšteni prikaz 54 komunikacije između Buzova i Hazića, te njihova komunikacija s drugim osobama.

Amel Sejfović - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Amel Sejfović

U jednoj od šema prikazano je da se tokom samog bjekstva, Amel Sejfović najviše krio u selu Tušnjići koje pripada teritoriji grada Visokog.

Naime, na osnovu listinga brojeva koje je Sejfović koristio, vještak Babić je kazao da su svi pozivi koje je on primao i slao bili registrovani upravo na baznoj stanici Tušnjići i da je zadnji poziv koju je on uputio 10. septembra u 17:12 sati bio prema francuskom broju koji se dovodi u vezu sa izvjesnim Elvirom Bašalićem.

Na današnjem ročištu prezentovane su neke od poruka koje je Sejfović primio na jedan od korištenih telefona, pa je tako 7. septembra 2017. godine u popodnevnim satima dobio SMS poruku: "Kaže mi Ljuca da je vidio sad da dva kombija policije prođoše".

Amel Sejfović je u septembra 2017. godine tokom bjekstva poslao nekoliko poruka, a u nastavku možete pročitati neke od njih:

"Kod restorana sam Visocanka. Nemam para"

"Evo me gdje je skretanje za planinarski dom"

"Piši na ovaj broj koliko su blizu mene"

"Sve je udure"

"Mještani prilaze moram se sakrit"

Amel Sejović ispred Kantonalnog suda u Sarajevu / Mart, 2019. - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Amel Sejović ispred Kantonalnog suda u Sarajevu / Mart, 2019.

Podsjećamo, bjekstvo Amela Sejfovića se dodilo 3. septembra 2017. godine, a uhapšen je 11. septembra na lokalitetu između Visokog i Kiseljaka.

Amel Sejfoviću se na Kantonalnom sudu u Sarajevu sudi zbog organiziranja kriminalne grupe koja mu je omogućila bijeg iz KPZ-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije