Policija dešifrovala poruke: Pročitajte prepisku Sejfovića i pomagača prije bjekstva

N. K.
Policija dešifrovala poruke: Pročitajte prepisku Sejfovića i pomagača prije bjekstva
Foto: Radiosarajevo.ba / Amel Sejović ispred Kantonalnog suda u Sarajevu / Mart, 2019.

U nastavku suđenja Amelu Sejfoviću zbog bijega iz KPZ-a Miljacka i drugima koji su optuženi da su mu pomogli u bijegu, danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu održano ročište na kojem je kao svjedok Tužilaštva KS svoj iskaz dao Mirza Nikšić, pripadnik MUP-a Kantona Sarajevo iz Sektora informatike i sudski vještak.

Kako je rekao, po naredbi Tužilaštva KS-a, njegov zadatak je bio dešifriranje SMS poruka koje je razmjenjivao Amel Sejfović sa svojim pomagačima tokom samog bjekstva.

"U toku istrage dobio sam listing SMS poruka koje su slali osumnjičeni u ovom postupku između sebe. Jako je bitno istaći, da je postojao šifrarnik na osnovu kojeg su ove SMS poruke pisane. Umjesto slova, Amel Sejfović i ostali koristili su simbole", kazao je Nikšić.

Ovaj substitucijski način šifriranja, podrazumijeva metod da se slova zamijene interpucijskim znakovima (tačka, zarez i drugi znakovi) i da se na taj način pišu rečenice.

Na pitanje tužiteljice Tužilaštva KS-a koliko je ljudi, a na osnovu listinga SMS poruka između opruženih, koristilo ovaj "šifrarnik", sudski vještak Nikšić je kazao da je njegova procjena kako je od sedam do deset osoba poznavalo način i pravilnik kako se slova mijenjaju simbolima.

"Šifrarnik nije nastao spontano, nego ga je neko ciljano napravio kako bi se vršila komunikacija, a kako se da zaključiti iz prepiski, sve osobe su ga morale znati", dodao je Nikšić.

Prva poruka je poslana 27. juna 2017 godine sa broja koji se u istrazi veže za osumnjičenog Dževad Hasića prema osumnjičenom Igor Buzovu.

"Selam alejkum brate, šta radiš? Izgubio sam 'abecedu2 imaš li je ti", uputao je Hasić Buzova, na šta mu je on odgovorio da ima i da će mu je dati.

Mirza Nikšić, pripadnik MUP-a Kantona Sarajevo iz Sektora informatike i sudski vještak je danas prezentovao desetine razmijenjenih poruka tokom planiranja bjekstva Amela Sejfovića iz KPZ-a Miljacka.

Ispočetka su se dogovori odnosili na iznajmljivanje stana u kojem bi se Sejfović skrio nakon bjekstva. Planirano je da se stan iznajmi na Grbavici ili samom centru Sarajeva, ali s obzirom da niko nije htio iznajmiti stan na kraći period - ovaj dio dogovora sa svojim pomagačima Sejfović nije uspio realizovati.

U nastavku možete pročitati neke od njih koje, prema riječima tužiteljice Tužilaštva KS, pokazuju kako je Amel Sejfović planirao bjekstvo iz zatvora i kako je sve organizovao.

Pred kraj mjeseca jula 2017. godine, Amel Sejfović je poslao nekoliko poruka na jedan francuski broj koji se dovodi u vezu sa izvjesnim Elvirom Bašalićem, kojem je rekao kako je našao štek u zatvoru, ali i da mu se ne sviđa što se telefoni nalaze baš tu.

Sejfović je 31. jula 2017. godine također poslao nekoliko poruka na ovaj broj gdje objašnjava na koji način će pobjeći iz zatvora u Sarajevu...

"Dva čuvara ću morati vezati, a od trećeg ću uzeti pištolj kako bi mi otvorio vrata."

"Sve će to trajati pet minuta i neće me niko čuti"

....

Na broj koji se povezuje sa njegovom malodobnom sestrom, 24. augusta 2017. godine Amel Sejfović je poslao poruku "Prljavu odjeću mi operi i zajedno sa stvarima iz ormara složij u kutiju koju ćeš zapakovati. Neka bude sve spremno"

Također, 1. septembra 2017. godine Sejfović je poslao poruku na broj koji se povezuje sa Buzov Igorom da natoči u motor pun rezervoar i da bude spreman.

Sa broja koji se povezuje sa Almom Sejfović, 2. septembra 2017. godine Amel jr primio poruku "Kad izađeš sve te čeka", na šta joj je Amel odgovorio "Izradio me vozač - nemam stana".

Pred sam dan bjekstva, tačnije 3. septembra 2017. godine, Sejfović je poslao poruku na broj koji se povezuje sa Evirom Bašalićem da bude vozač spreman sutra oko 14:30 - 15:00 sati.

Bjekstvo Amela Sejfovića se dodilo 4. septembra 2017. godine upravo  ovom terminu kada je on i obavijestio svog pomagača.

Naime, MUP KS-a dobio je u 14:30 sati dojavu da je Sejfović u 14:25 sati pobjegao iz Kazneno-popravnog zavoda "Miljacka".

Podsjećamo, Sejfoviću se na Kantonalnom sudu u Sarajevu sudi zbog organiziranja kriminalne grupe koja mu je omogućila bijeg iz KPZ-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije