U Prijedoru se osniva Bosanski kulturni centar

Radiosarajevo.ba
U Prijedoru se osniva Bosanski kulturni centar
Foto: Wikipedia / Grad Prijedor

U Prijedoru će danas, s početkom u 19 sati, biti održana osnivačka sjednica Skupštine Uruženja Bosanski kulturni centar.

Piše: F. V.

Na ovaj način je potvrđeno pisanje našeg portala iz marta ove godine.

Osniva se Bosanski kulturni centar u Prijedoru

Inicijativu za osnivanje Udruženja Bosanski kulturni centar u Prijedoru su pokrenuli
predstavnici 21 organizacije iz Bosne i Hercegovine i dijaspore čija je djelatnost
promocija kulture i umjetnosti koje djeluju u sedam opština i gradova šire regije slivova rijeka Sane i Une – Ključa, Sanskog Mosta, Prijedora, Bosanskog Novog / Novog Grada, Bosanske Kostajnice / Kostajnice, Bosanske Dubice / Kozarske Dubice i Bosanske Krupe.

Kako je najavljeno iz Inicijativnog odbora, očekuje se učešće oko 300 registriranih delegata i gostiju iz zemlje i inozemstva.

U inicijativi se nalaze i organizacije koje se bave promocijom kulture u dijaspori
iz Hrvatske, Švicarske, Velike Britanije, Turske, Njemačke i Finske.

Procjenjuje se da ove organizacije imaju preko 2.000 registrovanih i aktivnih članova. Prvi sastanak Inicijativnog odbora je održan 27.01.2019.godine u Prijedoru, a na drugom sastanku koji je održan 02.03.2019.u Prijedoru donesene su odluke o formalizovanju inicijative.

Udruženje Bosanski kulturni centar u Prijedoru se osniva na temelju ukazane nasušne potrebe i historijske težnje stanovnika šire regije slivova rijeka Sane i Une u cilju očuvanja, promocije i razvoja integralne kulture u Bosni i Hercegovini.

Pod pojmom „integralna kultura u Bosni i Hercegovini“, za svrhu ovoga projekta,
podrazumijeva se ukupna kultura i kulturno naslijeđe svih građana koji žive u Bosni i
Hercegovini i dijaspori.

Prisustvo osnivačkoj sjednici Skupštine potvrdili su visoki počasni strani gosti i predstavnici diplomatskog kora – ambasadorica Austrije u BiH dr. Ulrike Hartmann, zamjenik ambasadora Turske Ozgul Šahin, predstavnici Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, generalni počasni konzul BiH u Turskoj Ahmet Kemal Bajsak (Baysak), počasni konzul BiH u Italiji Diego Moscheni...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije