Tužilaštvo BiH: Milanu Trišiću određen jednomjesečni pritvor

Fena
Tužilaštvo BiH: Milanu Trišiću određen jednomjesečni pritvor

Sud Bosne i Hercegovine, odlučujući o prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje pritvora u predmetu Milan Trišić, donio je rješenje kojim je prema osumnjičenom Trišiću određen pritvor.

Osumnjičen za ratni zločin: Na aerodromu Sarajevo uhapšen Milan Trišić

Prema nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), uz pripadnike Granične policije BiH, uhapsili su Milana Trišića (56). Osumnjičeni je pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine i osumnjičen je da je kao pripadnik VRS na području Bratunca, tokom 1992.

"Pritvor je određen iz zakonskih razloga zbog opasnosti od bjekstva, bojazni od skrivanja ili uništavanja dokaza, te naročitih okolnosti koje ukazuju na ometanje krivičnog postupka uticajem na svjedoke.

Pritvor prema tom rješenju može trajati najduže jedan mjesec računajući od dana lišenja slobode, odnosno najduže do 23.11.2019. godine ili do drugačije odluke Suda. Milan Trišić se sumnjiči da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti", saopćeno je iz Suda BiH.

Podsjetimo, osumnjičeni je pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine i osumnjičen je da je kao pripadnik VRS na području Bratunca, tokom 1992. godine, počinio zločin protiv čovječnosti nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, koji se odnose na progon, u svezi sa zločinima ubistva, prisilnog nestanka, nezakonitog zarobljavanja, mučenja i zlostavljanja, kao i prisilnog preseljenja većeg broja žrtava.

Tokom istrage došlo se do saznanja da osumnjičeni živi na području SAD, nakon čega je ostvarena saradnja s partnerskim institucijama u SAD.

Nakon hapšenja osumnjičeni će biti predat postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičenog, te nakon toga odlučiti o daljnjim aktivnostima u predmetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije