Osumnjičen za ratni zločin: Na aerodromu Sarajevo uhapšen Milan Trišić

Radiosarajevo.ba
Osumnjičen za ratni zločin: Na aerodromu Sarajevo uhapšen Milan Trišić
Foto: Međunarodni aerodrom Sarajevo / Međunarodni aerodrom Sarajevo

Prema nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), uz pripadnike Granične policije BiH, uhapsili su Milana Trišića (56).

Osumnjičeni je pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine i osumnjičen je da je kao pripadnik VRS na području Bratunca, tokom 1992. godine, počinio zločin protiv čovječnosti nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, koji se odnose na progon, u svezi sa zločinima ubistva, prisilnog nestanka, nezakonitog zarobljavanja, mučenja i zlostavljanja, kao i prisilnog preseljenja većeg broja žrtava.

Tokom istrage došlo se do saznanja da osumnjičeni živi na području SAD, nakon čega je ostvarena saradnja s partnerskim institucijama u SAD.

Nakon hapšenja osumnjičeni će biti predat postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičenog, te nakon toga odlučiti o daljnjim aktivnostima u predmetu.

Osumnjičeni je pod istragom zbog krivičnog djela zločina protiv čovječnosti iz člana 172. KZBiH.
Tužilaštvo BiH poduzima intenzivne aktivnosti na identificiranju, lociranju i procesuiranju osoba osumnjičenih za ratne zločine koji se nalaze u inozemstvu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije