Televizija Herceg Bosne uskoro počinje s emitiranjem programa

Radiosarajevo.ba
Televizija Herceg Bosne uskoro počinje s emitiranjem programa
Photojoiner / Kupovinom TV Kiss-a, RTV Herceg Bosna od prije nekoliko dana osim na radijskim frekvencijama može emitirati i na televizijskim

Uvežimo sve ono što nosi ime Herceg-Bosna, izjavio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u izlaganju na IV saboru tzv. HZHB u srijedu, 27. marta.

Piše: Faruk Vele

Nepunih dvije sedmice nakon toga, na hercegovačkim portalima se pojavlju informacija da „kupnjom TV Kiss-a, RTV Herceg Bosna od prije nekoliko dana osim na radijskim frekvencijama može emitirati i na televizijskim“.

Dragan Čović: Uvežimo sve ono što nosi ime Herceg-Bosna

Ovim je potvređeno pisanje portala Radiosarajevo.ba iz augusta prošle godine, kada smo najavili ovaj političko-medijski manevar HDZ-a BiH, koji na mala vrata uspostavlja Televiziju Herceg-Bosne i mogući RTV kanal na hrvatskom jeziku.

RTV Herceg-Bosne: Kanal na hrvatskom jeziku?

„Rezultat je ovo višemjesečnih napora. U sklopu spomenutoga projekta, kako se saznaje iz dobro obaviještenih izvora, pri kraju je preuređenje negdašnjih prostorija Radio Herceg Bosna u Mostaru koje bi od sada trebale poslužiti i za rad televizije. Čim to bude dovršeno, pretpostavlja se da će emitiranje programa krenuti iz Mostara umjesto iz Kiseljaka“, navodi portal Kamenjar, što listom prenose i ostali portali bliski HDZ-u BiH.

Navodi se i da je ovim ispunjeno obećanje predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića.

„Ova televizija, pokrenuta u okviru Radiotelevizije Herceg Bosne, trebala bi imati bolju budućnost u odnosu na ranije pokretane »javne televizije« koje nisu uspjele zbog različitih razloga. Za nadati je se da će hrvatsko društvo u BiH imati snage poduprijeti ovu javnu radioteleviziju te još neke druge ustanove od javnoga značenja za Hrvate u BiH“, dodaje portal Kamenjar.

Podsjetimo, nepuna dva mjeseca uoči Općih izbora u BiH, Radio-televizija Herceg-Bosne kupila je od "Stanić grupe" Televiziju KISS.

Inače, Stanići su TV KISS kupili 2014. godine s namjerom da ozbiljno participiraju na medijskom tržištu BiH i regiona. Čak su premjestili sjedište iz Kiseljaka u Sarajevo, ali su, očito, izgubili interes za taj biznis.

Stanići, međutim, ne kriju svoje dugogodišnje bliske veze sa Draganom Čovićem.

Stoga ovo, a što se i potvrdilo, ovo nije obična medijska kupoprodaja.

Navedena poslovna operacija se u medijskim krugovima smatra prvim korakom ka uspostavi kanala na hrvatskom jeziku koji bi se finansirao od RTV takse.

To posredno najavljuju i hercegovački portali bliski HDZ-u, ističući da se ovim „nije odustalo od formiranja RTV kanala na hrvatskom  jeziku“.

Direktor RTV Herceg-Bosne Stipo Galić ranije je u izjavi za portal Media.ba nagovijestio da je medijska kuća na čijem čelu upravo dio rješenja kanal na hrvatskom jeziku.

Takva mogućnost je realna i zbog činjenice da je RTV Herceg-Bosne medij koji je odavno prepoznat po bliskosti vladajućem HDZ-u BiH. No, do sada su emitirali radio program.

Finansiraju ih uglavnom općine i kantoni s hrvatskom većinom.

“Nadam se da će Hrvati uskoro dobiti kanal na svom jeziku i da ćemo mi biti najvjerojatnije dio tog kanala. Financirat ćemo se iz RTV pristojbe, kao i u svim normalnim zemljama. U kojem modelu, to još treba dogovoriti”, rekao je Galić u martu 2018. godine.

Kada smo o ovome htjeli razgovarati u augustu prošle godine, Galić je odlučno odbio govoriti o tome.

Nije nevažna činjenica da je RTV Herceg-Bosne nastao u osvit žestokih sukoba u Mostaru u maju 1993. Godine, pa je očito šta HDZ BiH i Dragan Čović žele uvezati.

Ko finansira Herceg-Bosnu?

Da je podrška RTV Herceg-Bosne izvorno HDZ-ov projekt, potvđuju i podaci o finansiranju tog medija.

Prema dostupnim budžetima općina i podacima baze koju vodi Fondacija CPI, a što je ranije detaljno istražio i objavio portal Media.ba, Općina Grude je 2016. godine za finansiranje RTV Herceg Bosne izdvojila je 24.096 maraka, Kiseljak 15.276 KM, Kreševo 10.489, Livno 13.000, Ljubuški 22.330, Neum 18.862, Posušje 10.525, Ravno 10.486, Stolac 19.368, Tomislavgrad 38.535, Široki Brijeg 29.041 i Čapljina 32.674 maraka.

Iz budžeta Zapadno-hercegovačkog kantona, prema podacima iz 2015. godine za tu namjeru izdvojeno je 20.000 maraka, 2016. godine 35.958,65 maraka, a 2017. godine 61.643,40 KM.

Na osnovu informacija iz medija, na račun RTV Herceg Bosna iz budžeta HNK 2012. godine je uplaćeno 330.000 maraka, 2013. – 252.000, 2014. – 300.000, 2015. godine 220.000 i 2016. godine 220.000 maraka.

Dodatno, iz budžetske rezerve institucija BiH koju je Vijeće ministara BiH odobrilo Ministarstvu civilnih poslova, 2015. godine je za RTV Herceg-Bosne doznačeno 50.000 maraka. Također, 2017. godine iz budžetske rezerve izdvojeno je i 50.000 maraka kao podrška radu tog medija. Iza odobravanja ovih sredstava uglavnom stoje HDZ-ovi ljudi.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije