RTV Herceg-Bosne: Kanal na hrvatskom jeziku?

Radiosarajevo.ba
RTV Herceg-Bosne: Kanal na hrvatskom jeziku?
Nepuna dva mjeseca uoči Općih izbora u BiH, Radio-televizija Herceg-Bosne kupila je od "Stanić grupe" Televiziju KISS. Vijest je to koju su ovih dana prenijeli i pojedini mediji u regionu.

Piše: Faruk Vele

RTV taksa

Direktor TV KISS Emir Cocalić, iako kaže da to nije tajna, zvanično za Radiosarajevo.ba nije mogao ni potvrditi, niti demantirati informaciju o prodaji te televizije.

Pojasnio je da još uvijek nisu završene sve procedure, da ništa nije gotovo, te da će o ovom pitanju moći govoriti tek naknadno.

Inače, Stanići su TV KISS kupili 2014. godine s namjerom da ozbiljno participiraju na medijskom tržištu BiH i regiona. Čak su premjestili sjedište iz Kiseljaka u Sarajevo, ali su, očito, izgubili interes za taj biznis.

Međutim, ovo po svemu sudeći nije obična medijska kupo-prodaja. Navedena poslovna operacija se u medijskim krugovima smatra prvim korakom ka uspostavi kanala na hrvatskom jeziku koji bi se finansirao od RTV takse.

Zasad to, naravno, niko nije spreman potvrditi, ali... Tim prije jer je direktor RTV Herceg-Bosne Stipo Galić u izjavi za portal Media.ba nagovijestio da je medijska kuća na čijem je čelu mogla biti dio rješenja kanal na hrvatskom jeziku.

Takva mogućnost je realna i zbog činjenice da je RTV Herceg-Bosne medij koji je odavno prepoznat po bliskosti vladajućem HDZ-u BiH. Finansiraju ih uglavnom općine i kantoni s hrvatskom većinom.

“Nadam se da će Hrvati uskoro dobiti kanal na svom jeziku i da ćemo mi biti najvjerojatnije dio tog kanala. Financirat ćemo se iz RTV pristojbe, kao i u svim normalnim zemljama. U kojem modelu, to još treba dogovoriti”, rekao je Galić u martu ove godine.

Galić bez komentara

Međutim, direktor Galić je sada u telefonskom razgovoru odbio da za naš medij govori o ovoj temi, ostavljajući to za neki drugi put. Također, nije odgovorio ni naš službeni upit upućen pismenim putem, s preciznim pitanjima koje nas zanimaju.

Hoćemo li poslije FTV-a, RTS-a dobiti i RTV Herceg-Bosne, kao dio javnog sistema informiranja, vjerovatno će se znati poslije izbora u oktobru ove godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije