Svjedočila uposlenica kabineta premijera Novalića FBiH u aferi "Respiratori"

1
Fena
Svjedočila uposlenica kabineta premijera Novalića FBiH u aferi "Respiratori"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Bahra Džaka(desno)

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je nastavljeno suđenje u predmetu "Respiratori" u kojem su optuženi premijer Federacije BiH Fadil Novalić, dopremijerka i federalna ministrica finansija Jelka Milićević, suspendirani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik firme "Srebrna malina" Fikret Hodžić koji je za potrebe Federacije u vrijeme pandemije koronavirusa nabavio sporne respiratore.

Današnje suđenje obilježila je rasprava između Tužilaštva BiH i odbrane optuženih koja je tvrdila da dokazi danas prezentirani nisu dostavljeni odbrani u okviru optužnice te da su time prekršeni zakoni koji propisuju pravo na pravičnu odbranu.

Svjedokinja u ovom slučaju koja radi u Uredu premijera Federacije na administrativno-tehničkim poslovima Bahra Džaka nije završila svjedočenje koje će biti nastavljeno 7. aprila, jer je mnogo vremena potrošeno na raspravu između tužioca i advokata odbrane.

Sutkinja Džemila Begović kazala je da će o svakom od dokaza suditi kako oni budu dospijevali, ali su tužioci Džermin Pašić i Mirza Hukeljić najavili da će predočiti materijalne dokaze koji govore o tome da je advokatima odbrane dostavljeno sve od dokaza.

Advokatica Fadila Novalića Vasvija Vidović kaže da je ovo prvi slučaj u njenoj praksi da odbrani nisu predočeni rezultati pretresa i izuzetih dokaza tokom pretresa službenih prostorija i stana, što je tužitelj negirao.

"Svi dokazi koji su dobijeni takvim načinom bit će takozvani plodovi otrovne voćke jer neće biti valjani", pojasnila je Vidović, ali je sutkinja rekla da ukoliko se to utvrdi kao tačno Sud BiH će znati kako će postupati za dijelove svjedočenja koji se budu odnosili na to.

Što se tiče svjedočenja Bahre Džake, ona je na početku zatražila da joj Sud dodijeli mjere zaštite kako bi, kaže, zaštitila zdravlje svoje porodice, zatraživši da se njeno ime ne spominje na suđenju. Međutim, sutkinja je kazala da Džaka iznosi svoje želje te da zbog nepostojanja dovoljno dokaza ne može udovoljiti njenom zahtjevu.

Najviše pitanja tužioca, koji nije završio danas ispitivanje svjedoka, odnosilo se na rad Džake s premijerom i o njenoj komunikaciji s Hodžićem, ali je ona ponovila da nikada nije učestvovala u procesu javnih nabavki.

Kaže da je premijera obavještavala o svemu što je znala u vezi s ponudom koju je na službenu e-mail adresu dostavio Hodžić, no podvukla je da se ta ponuda mijenjala iz časa u čas budući da je na svjetskom tržištu vladao sveopći haos kada je u pitanju nabavka respiratora.

Iz jedne od komunikacija koje je tužilac prezentirao vidljivo je da je Džaka tražila od Hodžića specifikaciju respiratora, ali je u svjedočenju rekla da je to zatražila kako bi mogla ponuditi više informacija premijeru Novaliću, ali da to nije nikome proslijedila.

Dodala je da je samoinicijativno pitala sekretaricu generalne direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, kao i svoju prijateljicu doktoricu iz Travnika Aidu Čorbeg, koja će također biti svjedokinja u ovom slučaju, o kakvim se respiratorima radi. Kaže da iz KCUS nije dobila uopće povratnu informaciju.

Ispitivanje ove svjedokinje bit će nastavljeno 7. aprila kada će i odbrana imati moućnost za unakrsno ispitivanje.

Novalića, Solaka i Hodžića optužnica tereti za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Oni su optuženi i za pranje novca, falsificiranje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsificiranje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsificiranje ili uništavanje.

Ministrica Milićević je optužena za nesavjestan rad u službi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije