Afera "Respiratori": Nastavljeno suđenje Novaliću i drugima

10
Radiosarajevo.ba
Afera "Respiratori": Nastavljeno suđenje Novaliću i drugima
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Osumnjičeni dolaze na suđenje

Suđenje Fadilu Novaliću i drugima nastavljeno je danas u Sudu BiH u vezi sa nabavkom 100 respiratora vrijednosti 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite iz Kine uvezla kompanija "Srebrena malina", vlasništvo Fikreta Hodžića.

Podsjećamo, braniteljica premijera Federacije BiH Fadila Novalića, advokatica Vasvija Vidović, izjavila je nakon okončanja ročišta 24. marta u 'slučaju Respiratori' kako je pregledajući dokaze stekla dojam kako "svjedoci saslušani na ovom ročištu nemaju dodira s uvozom respiratora".

Na prethodno održanom ročištu u Sudu BiH svjedočili su generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) prof. dr. Sebija Izetbegović i Denis Đulalić, vlasnik i direktor firme "Cubicus“.

Govorila je o nabavci respiratora, epidemiološkoj situaciji u državi u periodu koji obuhvata optužnica, kontaktima i drugim stvarima.

Na pitanje tužitelja da li je imala kontakt s premijerom FBiH, direktorom FUCZ-a ili nekim drugim službenikom o nabavci respiratora i druge opreme.

"Ne sjećam se da sam razgovarala s premijerom, ali mislim da sam razgovarala sa svakim živim, komšijom, sestrom, frizerkom, jer smo u komšiluku imali Bergamo i bez respiratora ne možemo preživjeti", poručila je ona.

Direktorica Izetbegović je na pitanje tužiteljice da li je govorila o kvaliteti respiratora, kazala da ona jednostavno nije kompetentna da se bavim ovim pitanjem, jer je ona ginekologinja.

Osim premijera Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su i  ministrica finansija Jelka Milićević, direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak i vlasnik firme “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić se terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Milićević je optužena za nesavjestan rad u službi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije