Stranka nisu, ali žele biti: Koji su planovi danas osnovanog Pokreta

Radiosarajevo.ba
Stranka nisu, ali žele biti: Koji su planovi danas osnovanog Pokreta
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Osnivačka skupština SPD-a

U Sarajevu je danas, u kongresnoj sali hotela Holiday 29.06.2019. godine, održana osnivačka Skupština društvenog Pokreta socijalne pravde i demokracije.

Osnivačka skupština Socijaldemokratskog pokreta: Izaći ćemo na izbore

Stranka nisu, ali žele biti. 

Kako su naveli u saopćenju, koje potpisuje predsjedavajući Predsjedništva ovog pokreta Ivo Komšić, osnivačkoj skupštini prisustvovalo je 280 delegata, predstavnika stranka (DF, GS i SDP), nevladinih organizacija (HNV, SGV, VKBI, Krug 99, Evropski Pokret, Fondacija Društvo zajedničkih vrijednosti), te drugi, navode "istaknuti pojedinci iz javnog, političkog i društvenog života".

Radnim Predsjedništvom osnivačke Skupštine rukovodio je Ivo Komšić, uz pomoć Mare Đukić, Gorana Mačkića, Elme Karišik i Emira Zlatara.

U Predsjedništvo su, prema saopćenju, izabrani: Komšić Ivo, predsjedavajući, Bajrović Reuf, Begić Zlatan, Bijedić Alisa, Ćavar Mladen, Čolpa Nihad, Đonlagić Dženan, Kopić Sakib, Jovanović Zoran, Karišik Elma, Komšić Željko, Lagumdžija Zlatko, Lazović Miro, Lekić Meliha, Mačkić Goran, Miletić Zlatko, Murić Amir, Muratović Hasan i Zlatar Emir.

Govorili su Željko Komšić, Nihad Čolpa, Adil Kulenović, Predrag Praštalo, Emir Zlatar,  Marinko Pejić, Hasan Muratović, Hakija Meholjić, Edita Velić, Esad Zgodić, Miro Lazović...

Ono što je zanimljivo svakako jeste i Proglas Pokreta, koji su usvojili danas, tvrdeći da pozivaju političke organizacije, organizacije civilnog društva i pojedince da im se pridruže. 

"Bosna i Hercegovina se, od Daytonskog sporazuma do danas, nije nalazila u težoj političkoj i sigurnosnoj situaciji. Nakon općih izbora koji su održani prije devet mjeseci još se nije formirala izvršna vlast na državnoj i federalnoj razini. Zaustavljene su reforme i procesi približavanja države euroatlanskim integracijama. Etnonacionalističke stranke istrajavaju na daljnjim podjelama društva i države i svojim ucjenjivačkim zahtjevima blokiraju i onaj dio vlasti koji se formirao. Zakoni se ne donose, privredom vlada stihija, socijalno stanje građana je sve lošije, mladi ljudi napuštaju zemlju. Beznađe i apatija je opće društveno stanje", zlokoban je početak Proglasa.

Proglas Pokreta - undefined

Foto: Pokret socijalne pravde i demokratije: Proglas Pokreta

Susjedne države se sve direktnije miješaju u unutarnje prilike naše zemlje i krše Daytonski sporazum. Predstavnici međunarodne zajednice u našoj zemlji, čak i oni s aktivnim mandatom, posebno OHR, ne poduzimaju mjere na koje su se obavezale i koje bi morale činiti, nastavlja se dalje.

Stoga je, kažu, danas i održana Osnivačka skupština Pokreta socijalne pravde i demokracije (Pokret SPD ), "s ciljem formiranja snažne društvene platforme za promjenu toga stanja".

Nekoliko je tu i načela: 
"- očuvanje i jačanje države BiH i njenih institucija, kao cjelovite, suverene, nezavisne, međunarodno priznate države, utemeljene na vladavini prava i zaštiti osnovnih ljudskih prava i sloboda, proklamiranih UN Poveljom o ljudskim pravima i Konvencijom o osnovnim ljudskim pravima i slobodama Vijeća Evrope;
- antifašizam, demokracija, sloboda vjere i uvjerenja, sekularizam države i bogatstvo raznolikosti našega društva;
- promocija temeljnih ideja i principa socijaldemokracije kao političke ideologije koja može integrirati beha društvo i državu i očuvati njihov multietnički karakter;
- socijalna pravda, solidarnost i zaštita najugroženijih društvenih slojeva;
- evropske vrijednosti kao putokaz reformama koje vode BiH u euroatlanske integracije;
- jačanje povjerenja u državu kod mladih, kako bi svoje znanje i stvaralaštvo stavili u funkciju napretka zemlje, njenog izlaska iz stagnacije i politčkih blokada."

Navode da je krajnji cilj ujedinjenje ljevice u BiH, a pozvali su i druge, u "borbu protiv rastućeg etnonacionalizma, za izlazak BiH iz političkih blokada i ekonomske zaostalosti".

Proglas Pokreta - undefined

Foto: Pokret socijalne pravde i demokratije: Proglas Pokreta

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije