Osnivačka skupština Socijaldemokratskog pokreta: Izaći ćemo na izbore

Radiosarajevo.ba
Osnivačka skupština Socijaldemokratskog pokreta: Izaći ćemo na izbore
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Osnivačka skupština SPD-a

U kongresnoj sali hotela Holiday u Sarajevu se danas održava osnivačka Skupština Pokreta socijalne pravde i demokracije na kojoj će biti izabrano Predsjedništvo pokreta.

Ekskluzivno otkrivamo planove novog političkog pokreta: Lagumdžija jeste inicijator

Predsjedavajući Ivo Komšić rekao je novinarima prije početka Skupštine da taj društveni pokret nije politička stranka, niti oni prave političku stranku.

"Mi želimo stvoriti kritičnu masu koja može promijeniti stanje u društvu i državi koje je katastrofalno", rekao je Komšić.

Dodao je da je razlog za takvo stanje to što su etnonacionalističke stranke potpuno podijelile društvo a institucije ne funkcioniraju već služe kao servisi tih stranaka i njihovih lidera.

To moramo promijeniti i ovaj pokret će dati sve od sebe da stvori kritičnu masu potrebnu za tu promjenu, istakao je Komšić.

Među najpoznatijim članovima je i bivši predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija koji je danas medijima u sali poručio kako su se okupili da probaju zaustaviti sve što dovodi do tog da nema nada da se u BiH može živjeti bolje.

Lagumdžija je rekao kako je on čovjek koji je puno naučio i iz pobjeda, ali najviše iz poraza.

"Region je u takvom stanju, svijet je u takvom stanju da nemamo šansu nigdje nego ovdje napraviti nešto", poručio je Lagumdžija.

Također je rekao kako ovo za sada nije politička partija, ali da će je napraviti strankom ili političkim projektom koji će ponuditi građanima kandidate za naredne izbore.

Potpredsjednik DF-a Dženan Đonlagić naglasio je da je strateški cilj pokreta objedinjavanje lijeve građanske političke scene koja se samo tako može suprotstaviti etno-nacionalnim strankama i u narednim izbornim ciklusima ostvariti rezultat koji će im omogućiti da zagovaraju građanska prava svakog pojedinca.

Prvi projekat na kojem će raditi uzimanje mišljenja Evropske komisije u 14 tačaka pomoću kojih će napraviti mapu puta, s kojom će kroz zastupnike, članove SPD-a i javnost tjerati vlast da radi na njima kao obavezu naše zemlje na putu ka EU.

Na Skupštini se razmatrao dokument o uspostavi Pokreta, Proglas Pokreta i izbor Predsjedništva Pokreta. Skupštini su se obratili predsjednici političkih organizacija i organizacija civilnog društva koje podržavaju uspostavu Pokreta.

Inicijativni odbor odlučio je da Skupštini prisustvuje nešto više od 300 delegata (zbog ograničenog broja mjesta u sali i evidencije), koji dolaze iz reda političkih organizacija socijaldemokratske provenijencije, nevladinih organizacija i pojedinaca iz akademske zajednice, javnog i kulturnog života Bosne i Hercegovine.

Pokret ostaje otvoren za sve političke organizacije socijaldemokratske provenijencije, zainteresirane organizacije civilnog društva i pojedince iz javnog društveno-političkog života Bosne i Hercegovine, koji prihvataju temeljne ciljeve iz dokumenta o uspostavi Pokreta i Proglas Pokreta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije