Potvrđeno iz Haaga: Prlić ne može služiti kaznu u BiH!

Radiosarajevo.ba
Potvrđeno iz Haaga: Prlić ne može služiti kaznu u BiH!
Foto: EPA / Jadranko Prlić u sudnici

Nekadašnji čelnik tzv. Hrvatske Republike Herceg-Bosne (HRHB) Jadranko Prlić zatražio je ove sedmice od Mehanizma za međunarodne tribunale da 25-godišnju kaznu zatvora za zločine počinjene nad Bošnjacima ne služi u Velikoj Britaniji.

Piše: Faruk Vele

Prlić je u pismu predsjedniku Mehanizma Carmelu Agiusu – kako je objavio BIRN BiH – napisao je da je zatvor na otoku Wight, u kojem bi trebao služiti kaznu, namijenjen prestupnicima osuđenim za nasilne ili seksualne zločine.

Prlić želi kaznu služiti u BiH, neće da bude sa nasilnim ili seksualnim zločincima

"Izvještaj o inspekciji ovog zatvora iz 2015. godine navodi da, iako su incidenti nasilja smanjeni, 18 posto pritvorenika se ne osjeća bezbjednim, 36 posto njih je prijavilo nasilje od strane drugih pritvorenika, a 34 posto nasilje od strane stražara", navodi Prlić u pismu.

Tragom ovog zahtjeva pitali smo za stav glasnogovornicu Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) Helenu Eggleston.

Ona je na naš upit za Radiosarajevo.ba potvrdila "da osobe koje je osudio MKSJ ili Mehanizam u skladu s našim pravnim okvirom ne mogu služiti kazne u zemljama bivše Jugoslavije".

Podsjetimo, Prlić je u pismu tvrdio da zatvor u Velikoj Britaniji ne predviđa mogućnost da zatvorenici koriste kompjuter, što će mu otežati rad na zahtjevu za preispitivanje presude kojom je pravosnažno proglašen krivim za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon Bošnjaka.

Žrtve UZP-a pitaju Prlića: Kakve smo mi imali uslove u tvojim logorima?

Onemogućavanje pristupa laptopu, naveo je Prlić u pismu, spriječit će ga da piše knjige, kojih je, kako dodaje, objavio već 11.

Na kraju Prlićevog pisma navodi da bi mu se trebalo omogućiti da kaznu služi u BiH – s obzirom na skoro otvaranje Državnog zatvora – koji je, kako navodi Prlić, izgrađen sredstvima međunarodne zajednice i po najvišim standardima.

Ovo pismo Prlić je poslao bh. institucijama i ministru pravde Josipu Grubeši, od kojeg je zatražio da mu pomogne da se promijeni odluka o lokaciji gdje će služiti kaznu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije