Sjednicu o spornim nabavkama prekinuli čim su je započeli

Radiosarajevo.ba
Sjednicu o spornim nabavkama prekinuli čim su je započeli
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Parlament FBiH

Predstavnički dom Parlamenta FBiH započeo je danas vanrednu sjednicu posvećenu aktivnostima Vlade FBiH koje su poduzete tokom pandemije novog soja koronavirusa s posebnim osvrtom na javne nabavke.

Sjednica je zakazana na zahtjev opozicionih zastupnika, a povod je afera s nabavkom 100 respiratora iz Kine i to bez tendera i za 10,5 miliona KM preko poljoprivrednog gazdinstva Srebrena malina.

No, sjednica je nepuni sat prije početka, prekinuta.

Naime, dio zastupnika i pozicije i opozicije je tražio da se sjednica odgodi dok se ne steknu uslovi za "normalno" održavanje, s obzirom da joj fizički ne prisustvuju svi zastupnici već neki u radu učestvuju online.

Sabina Ćudić, šef Kluba zastupnika Naše stranke, istakla je pak da je ovo vjerovatno najvažnija sjenidca u ovoj godini.

"Trebamo raspravljati ne samo o finansijskim tokovima nego sistemskim zloupotrebama sredstava. Zato se sjednica mora održati. Bolje da radimo u nikakvim uslovima, nego da se sjednica odgodi", apelovala je Ćudić.

Neki su tražili da se o svemu izjasni Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Mladen Bošković (HDZ BiH), dopredsjedavajući Predstavničkog doma, kazao je da nema ništa protiv da Pehar izađe, ali je dodao da ne treba da Pehar tumači odredbe Kriznog štaba koje su na snazi, te je kritikovao zastupnike da oni sami to moraju znati.

Nakon desetominutne pauze, kolegij Predstavničkog doma Parlamenta FBiH je odlučio da se sjednica prekine i bude nastavljena u ponedjeljak u 11 sati uz prisustvo svih zastupnika.

Gdje tačno, tek treba odlučiti, ali se pominjao neki od hotela na Ilidži.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije