Damir Mašić: Opozicija će zatražiti smjenu Fadila Novalića

B. T.
Damir Mašić: Opozicija će zatražiti smjenu Fadila Novalića
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / S konferencije za novinare

Klub zastupnika Socijaldemokratske partije BiH u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine održao je danas konferenciju za novinare. 

Teme press konferencije bile su afere Vlade Federacije BiH i nerad Parlamenta FBiH. 

Obraćajući se novinarima ispred zgrade Parlamenta, Damir Mašić, šef Kluba, kazao je da će oni danas uputiti najoštrije proteste o dvije teme: o načinu rada Parlamenta, ali i malverzacijama za vrijeme nesreće.

Kazao je da očekuje da zastupnici opozicije zatraže smjenu Fadila Novalića.

Mira Grgić podsjetila je da je Klub ranije, prije četiri sedmice, podnio zahtjev za održavanje hitne sjednice o nezakonitostima, u kojem je od Vlade zatražena opsežna informacija o javnim nabavkama i utrošku sredstava.

"Svoju šansu u ovoj situaciju su vidjeli kolačari, malinari, drvoprerađivači", kazala je Grgić, govoreći o javnim nabavkama u vrijeme pandemije.

Kazala je da ne žele biti paravan nesposobnoj Vladi, već vršiti nadzor nad njenim radom.

Ivan Boban kazao je da danas imaju čudan format sjednice - da će ona biti online, a da će jedan dio zastupnika biti prisutan, iako su mjere u Federaciji BiH ublažene. 

"Mi smo jedino preko medija imali priliku vidjeti šta se događa", rekao je Boban.

SIPA  / Istraga o nabavci respiratora: I Novaliću oduzet mobitel

Senaid Begić je rekao da se, s obzirom na to da dolazi iz Zenice, korona-zakon pokazuje kao katastrofalan, pa je u Zenici veliki broj radnika poslan na čekanje. Kapitalisti iz Mittala, kako je naglasio, "došli su u situaciju da pošalju 800 radnika na čekanje, zahvaljujući povlasticama koje im je omogućio ovaj zakon".

Rekao je da radnici, penzioneri i nezaposleni nemaju koristi od zakona. Izrazio je nadu da će opozicija već danas imati dovoljno ruku za podršku inicijativi za smjenu Novalića.

Kazao je da vjeruje da će se danas na sjednici razgovarati i o aferi "Respiratori", nabavci testova, te je u tom kontekstu pomenuo informaciju da su prvi testovi nabavljeni posredstvom firme koja se bavi proizvodnjom namještaja.

Mašić je kazao da su namjerno organizirali press ispred zgrade, znajući da novinarima neće biti dozvoljen ulazak. Kazao je da je upozoravanje novinara da nemaju dozvolu za snimanje jedan od pokušaja zataškavanja stanja.

On je stava je da vanredno stanje nije ukinuto baš iz razloga što je danas sjednica Parlamenta, pa bi ukidanjem vanrednog stanja morala biti održana uživo sjednica, što vlast ne želi. 

"Jako smo frustrirani zbog ove činjenice, ne postoji prostor u Evropi u kojem se ovako radi, niko ne održava online sjednice osim nas", otvoreno je rekao, te dodao da će oni danas biti u punom sastavu, ali samo četvoro može u salu.

Policija evidentirala novinare: Nemate dozvolu

Inače, netom prije pressa pred zgradom Parlamenta FBiH, novinari su od jednog policijskog službenika upozoreni da moraju imati dozvolu za snimanje, iako to do sada, dugi niz godina nije bila praksa.Poslije završetka konferencije novinari su evidentirani. 

Kako kažu, to rade jer "svako se ubaci, pa poslije onu budu krivi". 

Govoreći o ovome, Mašić je kazao da su namjerno organizirali press ispred zgrade, znajući da novinarima neće biti dozvoljen ulazak.

Rekao je i da je upozoravanje novinara da nemaju dozvolu za snimanje "jedan od pokušaja zataškavanja stanja". 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije